På MBE-labben ved NTNU gror de tre forskerne halvledere på grafén. Fra venstre Dong-Chul Kim, Helge Weman, Bjørn-Ove Fimland. (Bilde: Synlig.no)

Mirakelmaterialet grafén vil føre til revolusjoner innen teknologi

Og det er norske forskere som er i tet.

Har du lyst på en en gjennomsiktig TV, en 427 GHz prosessor, eller kanskje et lite solcellepanel som endelig lager nok strøm til en helg på hytta?

Glem gull, platina og silisium, disse materialene er helt uinteressante nå som vi er på full fart inn i grafén-æraen. Dette mirakelmaterialet ble oppdaget i 2004 og er snart modent til å velte selveste silisium over ende, og med det innta tronen som det absolutt mest betydningsfulle materialet innen høyteknologi.

Teknologiselskaper har i lang tid jobbet hardt med å finne en erstatning for dagens silisium, materialet som blant annet transistorer – som finnes i mikrobrikker og solceller – inneholder. Det er nemlig begrenset hvor mye mindre og mer effektive komponenter basert på dette materialet kan gjøres. 

Norge helt  i front

Helge Weman er professor i nanoelektronikk, og en del av teamet som laget halvledere på grafén.
Helge Weman er professor i nanoelektronikk, og en del av teamet som laget halvledere på grafén. Foto: Kai T. Dragland, NTNU.

Grafén regnes som den mest aktuelle avløseren til silisium, og i fjor klarte et forskerteam ved NTNU i Trondheim for første gang å få halvleder-nanotråder til å vokse på grafén. De startet å jobbe med hybridmaterialet i 2010, og fikk i 2012 gjennombruddet deres publisert i den amerikanske vitenskapsjournalen Nano Letters.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen