TEST: Mio Moov 580
Test

Mio Moov 580

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,7 tommer, 480 x 272 piksler
Lagringsplass: 64 MB arbeidsminne, 1,9 GB lagring, støtte for SD minnekort
Inn-/utganger: Mini-USB
Dimensjoner: 13,9 x 8,4 x 1,8 cm, 173 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII med InstantfixII, 20 kanaler

TMC: Ja
Medfølgende kart: Europa
Kartleverandør: Tele Atlas
Pris: 2200 kroner
Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,7 tommer, 480 x 272 piksler
Lagringsplass: 64 MB arbeidsminne, 1,9 GB lagring, støtte for SD minnekort
Inn-/utganger: Mini-USB
Dimensjoner: 13,9 x 8,4 x 1,8 cm, 173 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII med InstantfixII, 20 kanaler

TMC: Ja
Medfølgende kart: Europa
Kartleverandør: Tele Atlas
Pris: 2200 kroner
Kartvisningen er oversiktlig.
Kartvisningen er oversiktlig.
Menyene krever noe tilvenning.
Menyene krever noe tilvenning.
Laderen kan festes i holderen.
Laderen kan festes i holderen.
Av/på-knappen er litt knotete.
Av/på-knappen er litt knotete.

GPS-produsenten Mio kan skilte med en komplett serie med GPS-er til bruk i bil. Denne gangen har vi testet toppmodellen Moov 580. Mio har en aggresiv prising av GPS-ene sine, og med en godt utstyrt GPS som Moov 580 til drøyt 2000 kroner kan du ikke klage på prisen.

I likhet med de andre modellene i 500-serien har også 580 en lyssterk skjerm på hele 4,7 tommer. Dette gjør at det er lett å få oversikten når man navigerer, samtidig som det er plass til mye informasjon på skjermen uten at den blir overfylt med symboler og informasjon.

Passer inn

Utseendet til Moov 580 er uten de store krumspringene. Den nøytrale designen gjør at den lett glir inn blant bilens øvrige interiør. På tross av den store skjermen er 580 ikke større enn at det fint går an å bære den med seg i jakkelommen.

En ting vi har irritert oss over ved flere GPS-er er at du må plugge i ladekabelen i tillegg til å sette GPS-en i holderen. Mio har heldigvis laget en holder hvor du kan feste ladepluggen i selve holderen, slik at GPS-en automatisk blir koblet til når du setter den i holderen. Denne løsningen fungerer bra og er svært praktisk.

Ved siden av sugekoppholder og ladekabel for bil finner du også datakabel bruksanvisning og en CD med programvare i esken til Moov 580. Bruksanvisningen er av den enkle sorten, men heldigvis er den elektroniske fullversjonen både omfattende og oversiktlig å bruke.

Dessverre skrur ikke 580 seg automatisk av når du tar den ut av holderen eller skrur av strømmen i bilen. I tillegg er av/på-knappen litt knotete. Knappen har nemlig tre innstillinger, og av er den miderste posisjonen. Når du i all hast skal skru av GPS-en, er det fort gjort å skyve bryteren helt til høyre i reset-posisjon.

Greie menyer

Menyene til Mio er forholdsvis oversiktlige og enkle å bruke. Vi synes fortsatt at de ikke er helt på høyde med Tomtom og Garmins menyer, men etter litt trykking bør du få til å betjene GPS-en uten å måtte ty til bruksanvisningen.

Som den toppmodellen den er, har Moov 580 en rekke funksjoner. Noen er nok mer matnyttige enn andre, for eksempel Bluetooth-funksjonen. Denne gjør at du kan bruke Moov 580 som håndfri til mobiltelefonen din.

Det er riktignok ikke optimalt å ha mikrofonen så langt unna som den havner når du snakker via GPS-en, men det fungerer helt greit. Du kan også bruke Bluetooth til å laste ned oppdaterte interessepunkter i nærheten av din posisjon. Når vi testet den i Trondheim var det imidlertid ingen nye interessepunkter å laste ned.

Du har også innebygget FM-sender, slik at du kan få lyden fra Moov 580 spilt over bilens stereoanlegg. Videre viser den bilder, og den støtter også geomerking. Det vil si at du kan få opp bilder som er tatt i nærheten av din posisjon.

Standard navigasjon

Til daglig er det navigasjonsfunksjonen som blir mest brukt. Moov 580 viste seg å være en gjennomsnittlig stifinner som finner frem uten å briljere. Etter noen ukers testing sitter vi igjen med et inntrykk av at den ikke alltid velger de rutene man som lokalkjent ville valgt, men dette er vel kanskje vel mye forlangt.

Kartet i Moov 580 er levert av Tele Atlas, som er en stor kartleverandør som leverer til flere andre store GPS-produsenter. Vi opplevde et par ganger at vi ble bedt om å utføre umulige eller ulovlige manøvre, så du må fortsatt bruke sunn fornuft selv om du har en GPS til å guide deg frem.

Heldigvis er kartvisningen oversiktlig, og du får også frem gatenavn tydelig på skjermen. I tillegg har Moov 580 tekst-til-talefunksjon, slik at veinavn også blir lest opp. Dette fungerer bra, det eneste vi la merke til var at stemmen slet litt med å henge med noen ganger. For eksempel ble "femti meter" gjerne uttalt som "fem ti meter".

Dette står i kontrast til bruken av 580. Den har nemlig god respons og finner posisjonen kjapt.

I tunneler sliter den derimot, og stopper helt opp. Vi skulle ønske at den simulerte kjøringen din i tunnelen, slik at kartvisningen hadde hengt med også i tunneler.

Trafikkinformasjon

Moov 580 har såkalt TMC. Det betyr at den kan motta oppdatert trafikkinformasjon. Ved at den er orientert om køer, stengte veier og så videre, vil den ta hensyn til dette når den beregner ruten din, og leder deg utenom flaskehalser som har oppstått. Under vår test tok vi inn mye trafikkinformasjon, men det oppstod aldri noen situasjoner på rutene vi kjørte, så vi fikk ikke sett hvordan den omdirigerer deg i praksis.

En praktisk detalj er at TMC-antennen er integrert i ledningen til billaderen.

Fotobokser

Moov 580 leveres med en oversikt over fotobokser ferdig installert. Du trenger med andre ord ikke foreta deg noe for at den skal varsle om fotoboksen langs din vei. Vi opplevde en gang at den ikke fikk med seg en fotoboks, men alt i alt fungerte varslingen bra.

Konklusjon

Mio Moov 580 viser seg å være en godt utstyrt GPS til en rimelig penge. Den har stor skjerm og finner veien dit du skal. Bluetooth og TMC (trafikkinformasjon) er blant finessene, men dette er da også funksjoner som vi forventer å finne i en toppmodell.

Det lille ekstra som du finner i toppmodellene til Tomtom og Garmin, synes vi imidlertid ikke Moov 580 kan skilte med.

En sterk konkurrent til Moov 580 er Mios egen Moov 500. Her sparer du mange hundrelapper hvis du klarer deg uten ting som TMC. I samme prisklasse ville vi heller brukt pengene på en Tomtom 730, som nå har falt så mye i pris at den er en direkte konkurrent til Moov 580.

Mio Moov 580 Europa Plus

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen