Test

Mio A701

Design og byggekvalitetStørrelse: 1,17 x 5,9 x 2,2 cm
Vekt: 148 gram
Form: Klassisk/PDA
Skjerm: 2,7 tommer, trykkfølsom
Snarveistaster: Volum, kamera, mp3-spiller, GPS
Kamera: Ja
Uttak: USB, 2,5 mm minijack
Pris: Fra ca 5000 kroner

Slik vurderer vi
A701 har ikke et vanlig tastatur.
A701 har ikke et vanlig tastatur.

Belgiske Mio er en produsent vi først og fremst forbinder med GPS, men selskapet lager også mobiltelefoner du kan navigere med. Vi har tatt en nærmere titt på Mio A701.

Dette er ingen nykommer. Mio presenterte denne telefonen første gang så tidlig som i august 2005. Telefonen er imidlertid fortsatt i salg, og markedsføres på selskapets hjemmesider som et levende alternativ til andre GPS-mobiler.

A701 er en mobil med trykkfølsom skjerm. Den har ikke tastaur, så det meste du gjør foregår på skjermen. For å lette bruken har Mio inkludert en pekepenn.

De tastene du finner er legge på- og svartastene, snarvei til mediaspilleren, snarvei til GPS-en og en piltast. På sidene sitter volumtast og snarvei til kameraet.

Tastene fungerer bra, men du vil først og fremst benytte deg av den trykkfølsomme skjermen under bruk.

A701 er forholdsvis stor og klumpete. Den er ikke spesielt lang, men veldig tjukk og vekten ligger på voksne 148 gram. Telefonen vil med andre ord ikke passe i små bukselommer.

Størrelsen og vekten til tross - A701 ligger godt i hånda. Telefonen føles også solid, uten at vi anbefaler deg å behandle den ufint av den grunn.

Alt i alt er dette helt greit satt sammen, men det er ikke spesielt imponerende. Størrelsesmessig tilhører nemlig A701 andre PDA-mobiler fra 2005, som Qtek S100. Og det er som kjent en stund siden 2005.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2,7", 65k farger, trykkfølsom
Oppløsning: 240 x 400 piksler
Operativsystem: Windows Mobile 5
Meny: Rutenett, liste
Tekst: T9, multitap, soft-QWERTY
Firmware:

Slik vurderer vi
GPS-antennen sitter i øverste høyre hjørne.
GPS-antennen sitter i øverste høyre hjørne.
På høyre side sitter minnekortspor, kamerasnarvei og utgang for hodesett.
På høyre side sitter minnekortspor, kamerasnarvei og utgang for hodesett.
Telefonen kjører Windows Mobile. Her ser du hvileskjermen. (Foto: Mio)
Telefonen kjører Windows Mobile. Her ser du hvileskjermen. (Foto: Mio)

Trykkfølsom
For å navigere rundt i menyene til A701 må du trykke på skjermen. Det er ikke mulig å bare berøre skjermen, slik som på nye telefoner som LG Prada og Apple iPhone.

Et problem med trykkfølsomme skjermer er at det du trykker på er et lag som ligger over selve skjermen. Dette fører til at bildet kan bli uskarpt. Det problemet har også A701.

Skjermen er for all del ikke direkte uskarp, siden den har forholdsvis høy oppløsning, med den oppleves som litt blass, og ikke spesielt lyssterk, mye takket være det trykkfølsomme laget.

Skjermen er imidlertid ganske stor, og egner seg greit til bilder og video, internett, meldinger og e-post og ikke minst GPS.

Skjermbildet kan i tillegg snus fra vertikalt til horisontalt, slik at du kan jobbe i landskapsmodus om du ønsker det.

Windows
A701 kjører Windows Mobile 5, og er i kraft av dette en ekte smarttelefon. Menysystemet er som på Windows-mobiler flest. I hvilemodus får du oversikt over medlinger, oppgaver og avtaler, i tillegg til en rekke snarveier til forskjellige funksjoner som MSN messenger, Internet Explorer og GPS-programmet.

For å komme inn i menyene åpner du, som på PC-en, Start-menyen. Her finner du snarveier til mange av telefonens funksjoner, i tillegg til snarveier til de programmene du brukte sist. Det hele er oversiktlig og greit.

Dessverre er Start-menyen såpass liten at du lett kan trykke feil om du ikke bruker den medfølgende pennen. Det samme gjelder forsåvidt de fleste funksjonene i telefonen, med unntak av GPS-programmet, som er laget for bruk med fingrene.

Mio har også inkludert en egen hovedmeny som kan betjenes med en finger. Her får du tilgang til MSN, internett, lydoppsett, kamera, SMS, bilder, filutforsker, kalkulator, Windows Media Player, Office, kalender og notater. Denne menyen er forsåvidt grei å bruke, men er et program du må hente frem fra hvilemodus, og dermed ikke helt ideelt.

Problemet med denne menyen er likevel at du uansett må frem med pekepennen for å bruke en del av programmene.

Telefonen har i tillegg et virtuelt telefontastatur installert, slik at du kan skrive som på en vanlig telefon. Dette er bedre å bruke om du skal skrive med fingrene. Men uansett hvordan du angriper tekstskriving er det til syvende og sist tregt og upraktisk i forhold til vanlige tastaturer. Å skrive med dette krever mye trening.

Det er lite som skiller A701 fra andre Windows-mobiler, kanskje med unntak at den kjører den utdaterte Windows Mobile 5-utgaven. De fleste nye Windows-mobiler kjører nå versjon 6.

Alt i alt fungerer menysystemet greit, men du er nødt til å bruke pekepennen for å få skikkelig glede av det.

MioTech A701 med abonnement

MioTech A701

MioTech A701 med abonnement   Les mer »

MioTech A701   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen