Test

Mio A501

Design og byggekvalitetStørrelse: 9,52 x 5,96 x 2,08 cm
Vekt: 140 gram
Form: PDA
Skjerm: 2,7 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera, styrepinne, av/på, GPS, hjem, Mio-meny
Kamera: Ja
Uttak: USB, 2,5 mm minijack
Pris: 4200 kroner

Slik vurderer vi
Styrepinnen sitter på siden av telefonen.
Styrepinnen sitter på siden av telefonen.
Telefonen har ingen vanlige taster.
Telefonen har ingen vanlige taster.

Mio A501 er oppfølgeren til Mio A701, GPS-telefonen som vi slaktet i sommer. De to telefonene har en del ting til felles, som innebygget GPS, Windows Mobile 5 og mangel på tastatur.

Men det har likevel skjedd mye siden sist. A501 er mindre enn forgjengeren. Telefonen føles også mer eksklusiv, til tross for at også denne er laget utelukkende i plast.

Dog er A501 ingen småtass. Telefonen er såpass tjukk at du lett kan tro at den har utskyvbart tastatur. Det har den altså ikke.

Sidepinne

Telefonen har fått en styrepinne plassert på venstre side, og altså ikke på forsiden slik som på telefoner flest. Det krever ikke mye tilvenning for å bli vant til løsningen, som vi syns fungerer bra.

Under skjermen finner du ringetaster, to menytaster og egne taster for meny, GPS-program og hvilemodus. Telefonen har ellers en tast for å starte kameraet og volumtaster på sidene.

Skal du skrive tekst må du gjøre det med å tegne på skjermen. I våre øyne kan ikke en trykkfølsom skjerm erstatte et vanlig tastatur. Det krever en del trening å bli komfortabel med å skrive på skjermen dersom du ikke har erfaring med dette. Løsningen er grei nok, men det kan av og til føles som et ork å svare på SMS. Da må du nemlig frem med pekepennen.

Trykkfølsom eller tastatur er nok en smakssak, så vi skal ikke gi A501 så mye trekk for dette.

At telefonen er såpass tjukk som den er, gjør at den ikke passer i trange lommer. Dette er en telefon du kjenner at du har i lomma, noe vekten også er med på å bidra til. Heldigvis er A501 godt skrudd sammen, og er fri for irriterende slark og knirkelyder.

Størrelsesmessig imponerer altså telefonen ikke. A501 er imidlertid ikke verre enn Windows-telefoner flest, og utmerker seg ikke i den ene eller andre retningen.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2,7", 262k farger
Oppløsning: 320 x 240 piksler
Operativsystem: Windows Mobile 5.0
Meny: Rutenett
Tekst: multitap
Firmware:

Slik vurderer vi
Med Windows Mobile 5 under panseret.
Med Windows Mobile 5 under panseret.
Mio har ustyrt telefonen med egne menyer.
Mio har ustyrt telefonen med egne menyer.
Du får også Microsofts egne menysystem.
Du får også Microsofts egne menysystem.

Trykk trykk

Når du skal navigere deg rundt i menyene og funksjonene, bruker du den trykkfølsomme skjermen og styrepinnen. Dette fungerer greit, selv om vi gjerne skulle sett et vanlig tastatur i tillegg.

Styrepinnen og den store skjermen bidrar imidlertid til at du kan gjøre grunnleggende oppgaver med tomlene. Men når du skal skrive SMS eller annen tekst er du pent nødt til å fiske frem pennen.

Det skal i forbifarten nevnes at det finnes programmer du kan installere for å gjøre tasting enklere på Windows-baserte telefoner som A501. Det iPhone-lignende tastaturet PocketCM Keyboard er et eksempel på dette. (Vi vil faktisk gå så langt som å påstå at dette gratisprogrammet er essensiellt for å bruke en Windows-telefon uten tastatur.)

Til å titte på er skjermen klar, skarp og fin. 2,7 tommer duger bra til nettsurfing, bilder, video, spill og annet. Dessverre er den ikke spesielt god i sollys, spesielt ikke om du bruker fingrene rett på skjermen. Da skjemmes den fort av fingermerker.

Om du ønsker det kan skjermbildet vises horisontalt, slik at du får et bredere skjermbilde.

Windows med en vri

A501 er utstyrt med Windows Mobile 5. Det er en smule merkelig at en såpass ny telefon ikke har versjon 6 av operativsystemet.

Positivt er det da at Mio har tatt seg tid til å legge inn sitt eget menysystem. Om du trykker på Mio-hurtigtasten får du opp en vanlig rutenettmeny med store ikoner. Her kan du navigere med styrepinnen, eller trykke rett på skjermen.

Menyen gir tilgang til de viktigste funksjonene, som for eksempel multimedia, GPS, Office, SMS og kontaktliste. Dette øker brukeropplevelsen mange hakk, og gjør telefonen praktisk å bruke med én hånd. Men mange av menyvalgene tar deg til funksjoner du er nødt til å bruke pennen til.

Standard Windows

For å komme inn i de vanlige Windows-menyene åpner du, som på PC-en, Start-menyen. Her finner du snarveier til mange av telefonens funksjoner, i tillegg til snarveier til de programmene du brukte sist. Det hele er oversiktlig og greit. Her gjelder det å bruke styrepinnen eller pekepennen.

Det er ellers lite som skiller A501 fra andre Windows Mobile 5-telefoner. Operativsystemet har god støtte for kjøring av flere programmer samtidig, og om det er en funksjon du savner, kan du enkelt installere nye programmer. Vi syns imidlertid at Nokias Series 60-system er mye bedre til å skifte mellom åpne programmer.

Vi hadde klart foretrukket at telefonen hadde Windows Mobile 6, som har bedre støtte for e-post, søk og Windows Live-tjenester. Alt i alt er imidlertid A501 utstyrt med mange smarte løsninger som gjør det enklere å bruke telefonen.

MioTech A501 med abonnement

MioTech A501

MioTech A501 med abonnement   Les mer »

MioTech A501   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen