Minste DVD HD-kamera til nå

Canon er sjelden først ute med videokameraer for amatører. De har etter hvert et ganske bredt utvalg, men det har konkurrentene også.

Denne gangen lanserer de et kamera som tar opp HD-video til DVD. Panasonic lanserte tilsvarende i fjor høst. Likevel har Canon en så sterk markedsposisjon, at denne modellen likevel kommer til å bli tilgjengelig over alt.

Fullspekket men kompakt
Det er lagt vekt på størrelse på denne modellen. Med målene 65x93x133mm er det ikke så stor sak det er snakk om, og når det skal være plass til 10x optisk zoom med bildestabilisator, DVD-brenner, 2,7 tommers LCD-skjerm, elektronisk søker og batteri til å drive det hele, så er det ikke så verst, synes vi.

Canon HR10

Fakta:
Høydefinisjons videokamera
Tar opp til DVD
Benytter AVCHD-formatet
Det minste og letteste DVD HD-videokameraet til nå

Mer info om HR10 i Produktguiden

HR10 bruker en CMOS-sensor på 1/2,7 tommer, som er ganske stort for å være et videokamera. Alle HD-videokameraer har større sensor enn de gamle SD-kameraene, for å få plass til den økte oppløsningen. Det er årsaken til at du foreløpig ikke ser mer enn 10x optisk zoom på dem. Tidligere fikk du både 20x og 30x, men det har liten verdi med mindre du bruker stativ.

Kameraet har det meste du forventer av en amatørmodell, og kan blant annet ta stillbilder som lagres til minnekort. Disse er på ca. 2,7 megapiksler. Det er vesentlig mindre enn Sonys 6,1 megapiksler, men Sony interpolerer bildet, så den reelle oppløsningen er omtrent den samme.

Nå lurer du kanskje på hvordan DVD-løsningen fungerer. En vanlig DVD-spiller kan jo ikke vise HD-video. Og det er helt riktig. Faktisk må du ha en BluRay-spiller for å få spilt av videoene fra plata. Du kan ikke bruke en vanlig DVD-spiller, og HD-DVD er heller ikke støttet i AVCHD-standarden. Men hvis du ikke har planer om å skaffe deg en BluRay-spiller med det første, er det alltid mulig å spille av videoene i kameraet, hvis du kan koble det til en enhet som støtter HDMI.

Skjulte styrker
Styrken til denne modellen ligger kanskje først og fremst i det som ikke kommer fram i en liste over spesifikasjoner. Den har Quick start-funksjon, som gjør kameraet tilgjengelig på svært kort tid. Autofokusen skal være meget rask, og Canons fordel med at de lager de fleste komponenter selv kommer også fram ved optikken. De har lang erfaring med å lage optikk både til amatører og profesjonelle – stillbilde og video, så her kan de utstyre kameraet med optimalt tilpasset objektiv.

Litt uvanlig design, men smått har det blitt.
Litt uvanlig design, men smått har det blitt.

Mangler?
Designen er ganske tradisjonell, men ser litt  pussig ut, synes vi. Det blir en smaksak i all tilfeller. Hvis vi sammenlikner spesifikajsoner med andre produsenter, er det vi først legger merke til at det bare er 2-kanals lyd. De andre skilter med 5.1 surround. Hvor vidt man trenger det til private opptak må bli opp til deg å vurdere.

Veiledende pris for herligeheten er 12799,- kroner, og salgsstart er i august.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen