MinPlan-appen skal forhindre selvmord
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

MinPlan-appen skal forhindre selvmord

Kan være et nyttig verktøy for de som har det tøft.

Depresjon og rusmisbruk er blant årsakene til at over 500 nordmenn tar sitt eget liv hvert år. Inntil 6000 blir i tillegg behandlet for selvmordsforsøk av helsetjenesten.

I dag, i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging, ble appen MinPlan lansert til Android og iOS, melder NRK.

Appen er som en «kriseplan» som er ment å hjelpe de som har det tøft med å komme seg igjennom de aller mørkeste periodene. Den skal også kunne brukes av rusmisbrukere og selvskadere til å skaffe hjelp før det går for langt.

Lysglimt i mørket

I appen finner du informasjon om hvilke faresignaler du må være obs på, kontaktinformasjon til legevakt og hjelpetelefoner, samt forslag til handlingsstrategier for å komme på bedre tanker.

– Mange får selvmordstanker som en del av en utviklende depresjon, sier Oddvar Sæther, sjef for klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus, til NRK.

Ifølge Sæther kan de som er i faresonen bruke appen til å planlegge hvordan de skal håndtere vanskelige dager. For eksempel kan det bety å sette opp noen tiltak som har fungert bra tidligere, som å lese en bok, gå en tur eller ringe en god venn. Strategien er ment å utarbeides i samråd med en behandler, eksempelvis en psykiater eller fastlege, men du kan også legge til informasjon i appen selv.

Suksess i Danmark

En tilsvarende app er allerede på markedet i Danmark, og kan etter sigende vise til positive resultater. Den norske MinPlan-appen er laget etter samme modell, men er tilpasset norske forhold.

Sørlandet sykehus HF er blant de som har vært med i utviklingen. Appen er gratis og reklamefri.

Last ned: Android / iOS

Har du eller noen du kjenner det vanskelig? Les mer på nettsidene til Helsedirektoratet for å få hjelp. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen