Minnekort billigere enn film

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Redaksjonen her i Akam får jevnlig inn tips fra leserne, som vi setter stor pris på (både leserne og tipsene). Denne gangen var det en observant leser som gjorde oss oppmerksom på at minnekort nå er billigere enn film.

Det er ikke så lett å finne pris på film om dagen, og filmprisene har nok steget etter at digitalt fullstendig overtok markedet. Men litt leting ledet oss fram til et tilbud i en av de store kjeden. Der kostet 3 stk 24-bilders Kodak Color Plus 89 kroner. Det blir en pris på ca Kr. 1,25 pr. bilde. Dette er altså kun prisen på filmen. Det er ikke inkludert papirkopier eller framkalling.

Minnekort får du i mange forskjellige prisklasser, og de billigste 1GB SD minnekortene koster i dag 63,- kroner. Men for å være sikker på at vi ikke sammenlikner god film med dårlige minnekort, så kan vi i stedet bruke Sandisk Extreme III minnekort i sammenlikningen vår. Disse koster 199,- kroner enten som CF eller SD. Og bruker du xD, så ligger de på samme nivå.

Litt avhengig av hva slags kamera du har, og hvordan du lagrer bildene dine vil antall bilder du får plass til på et slikt variere. Men dersom du fotograferer med JPG, vil vel 5 MB pr. bilde ikke være for lite. Det vil gi deg plass til 200 bilder på 1GB, altså en bildepris på ca 1,- krone pr. bilde.

Innkjøpspris for film er høyere enn for minnekort pr. bilde.
Innkjøpspris for film er høyere enn for minnekort, regnet i pris pr. bilde.

Den store forskjellen er selvfølgelig at når du har tatt opp hele filmen, får du videre utgiften med å framkalle den, for deretter å kjøpe ny film. En kostnad på minst 100 kroner pr. film. På minnekort kan du bare overføre bildene til datamaskinen, og så bruke minnekortet på nytt. Dersom du mot formodning skulle ønske å lage papirkopier av tilsvarende antall bilder som du tok med film, ville prisen for dette blitt under en 50-lapp.

For noen år siden brukte jeg 50 filmruller på 4 uker en sommer. Selv om dette var lysbildefilm som er rimelig å framkalle, og filmene var kjøpt med store rabatter, var kostnaden bare til film og framkalling nok til å kjøpe et digitalt speilreflekskamera med enkel optikk og store mengder lagringskapasitet i dag.

Dette er ting man skal tenke på når man vurderer å bytte ut sitt analoge kamera med et digitalt. Er du en ivrig fotograf, så vil du kunne spare inn store beløp over tid ved å skifte til digitalkamera. Riktignok trenger du også sikkerhetskopi for bildene dine, men siden harddisker koster fra 2 kroner pr. gigabyte, er heller ikke det noe å tenke på.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen