Minnekort – en guide

Alternativ tekst mangler
SD-kort er det vanligste i kompaktkameraer.

Hvilken korttype
De fleste av oss vil velge kamera ut fra andre kriterier enn hvilket minnekort de bruker. Men likevel kan det være greit å ha i bakhodet hva det innebærer hvis du kjøper et kamera med ustandard minnekort.

I dag bruker nesten alle kompaktkameraer SD-kort, og det gjør verden enklere for oss brukere. Men noen produsenter har introdusert egne minnekort-typer og har lite lyst til å forlade dem. Fujifilm har, sammen med Olympus, benyttet xD-kort i mange år. Men i fjor fant Fujifilm ut at de også skulle tilby støtte for SD-kort, slik at du der kan velge. Olympus holder fortsatt på sine xD-kort.

Ellers er Sony den eneste andre produsenten som bruker sine egne minnekort. Deres Memorystick minnekort brukes kun i Sonys produkter.

I dag leveres nesten alle bærbare PC-er med SD-kortleser. Sony Memorystick er stort sett lett å få lest, mens xD ofte ikke støttes av vanlige kortlesere engang. Man kan selvfølgelig overføre med kabel rett fra kameraet, men da må du ha med den hver gang det er aktuelt å overføre noen bilder.

På speilreflekskameraer er det enten SD eller Compact Flash (CF) som gjelder. Begge deler fungerer utmerket i de aller fleste sammenhenger, og bør ikke være noe sterkt argument ved valg av kamera, med mindre du har investert tungt i den ene eller andre korttypen.

Merker
Det er utallige produsenter av minnekort der ute, og det er vanskelig å si hvilke som er gode og hvilke som er mindre gode. Sannsynligheten er stor for at mange av dem er laget på samme fabrikk med det samme designet, og bare fått forskjellige navn i etterkant.

Da vi testet den fysiske holdbarheten på minnekort, fant vi ut at det var små forskjeller, og at alle tåler enormt mye. Magefølelsen min sier likevel at det er tryggere å holde seg til de kjente merkene. Men dette er kanskje bare en magefølelse. Det det står om er bildene dine. Får du et kort det oppstår feil på, kan et stort antall uerstattelige bilder gå tapt.

CF-kort har høyest lagringskapasitet.
CF-kort har høyest lagringskapasitet.

Kapasitet
Du kan få minnekort opp i enorme størrelser. Skal du bruke dem i videokamera, trenger du fort en del gigabytes. Skal du bruke dem i et kompaktkamera klarer du deg nok med en del mindre.

Siden det alltid vil være en viss (om enn liten) sjanse for at et minnekort går i stykker, anbefaler vi egentlig at kortet ikke er større enn at du må tømme det regelmessig. Jo oftere du tømmer kortet, jo mindre er sjansen for at du mister bilder. Har du så stort kort at du bare trenger å tømme det to ganger i året, er det veldig liten sjanse for at det går i stykker akkurat når det er tømt. Tømmer du det en gang i uka, er sjansen større, og om det går i stykker på verst tenkelige tidspunkt, vil du ikke miste like mange bilder.

Det er vanskelig å gi noen konkrete råd om hvor stor brikke du trenger, siden det avhenger av hvor mye du fotograferer.

Noen anbefaler også at du bruker så små kort at du må bruke flere kort før du får tømt dem, så du ikke mister så mye hvis ett kort går i stykker. Problemet med den teorien er at det er lett å miste minnekort som er tatt ut av kameraet og kanskje ligger løst i en kameraveske. Det er også flere kort som har en mulighet for å gå i stykker, så i det lange løp er det nok bedre å satse på å bruke ett kort, og tømme det ofte.

Husk likevel å ha reservekort i tilfelle noe skulle skje med det du bruker til vanlig. Aldri ta med deg kameraet uten at du har et kort i reserve.

Standarder
CF-kort kommer i utgangspunktet i to standarder - Type I og Type II. Type II er svært lite brukt, og er tykkere enn Type I. De var opprinnelig brukt til Microdrive, som er en liten harddisk i CF-format. Disse er omtrent borte fra markedet nå.

SD-kort kommer også i to standarder - Vanlig SD, med kapasiteter opp til 2 GB og SDHC med kapaisteter over 2 Gb (opp til 32 Gb). Alt som støtter SDHC kan bruke SD, men ikke omvent. Hovedforskjellen mellom standardene er at SD benytter FAT filsystem som har en maks størrelse på 2 GB. SDHC benytter FAT32, som ikke har denne begrensingen.

Alternativ tekst mangler
2GB er det største du får xD-kort

xD-kort kommer som standardkort, opp til 1GB. Disse er omtrent ikke å få tak i lengre. Så har de også Type H som skal være de raskeste og Type M som skal ha høyest kapasitet. 2 GB er likevel det høyeste du får enten med H eller M.

Memorystick
Memorystick har eksistert i mange varianter opp gjennom årene. Den som er aktuell nå er Memorystick Pro Duo som er vanlig for kompaktkameraene, eller Pro-HG Duo som er optimalisert for videokameraer. Tidligere versjoner var større eller hadde lavere kapasitet.

Hastighet
Kortene kommer i dag i en rekke ulike hastigheter. I daglig bruk på et kompaktkamera betyr ikke hastigheten all verden. Når du tar bilder i serie, skrives de til bufferen, og når bufferen er full, eller du slutter å ta seriebilder, tømmes bufferen til minnekortet. Jo raskere minnekort, jo raskere går denne prosessen, men forskjellene er ikke voldsomme. Noen kameraer, særlig speilreflekskameraer, kan skrive fra buffer til minnekort mens du tar bilder i serie. Det betyr at du vil kunne ta flere bilder i serie hvis du har et raskt minnekort.

Noen speilreflekskameraer lar deg ikke gjøre noe annet mens bufferen tømmes. Da er det en fordel med et raskt minnekort, så du får igjen kontrollen over kameraet raskest mulig.

Hvis du bruker kortet i et videokamera, er det ofte en minimumsgrense for hva kortet må klare for at kameraet skal klare å skrive til det raskt nok, så også i disse tilfellene er det lurt å velge et raskt kort.

SDHC-kort (SD-kort over 2GB) er merket med hastighetsklasse; Class2, Class 4 og Class 6 er standardene her. Numrene inikerer at kortet skal minst klare så mange megabytes overføring pr. sekund. Class 4 og Class 6 bør holde til det aller meste. CF-kort er ikke merket med hastighetsklasse på samme måte. Der har hver produsent sin måte å merke det på, og det er nesten alltid maksimumshastigheten som blir offentliggjort, derfor er det ikke helt elementært å sammenlikne med hastigheten på SD-kort.

Alternativ tekst mangler
Opp til 16Gb bør være nok for de fleste.

Etter hvert som hastigheten og oppløsningen på kameraene øker, vil også kravene til minnekort gjøre det. Så det kan være lurt å investere i noe raskt i dag. Samtidig kan det godt være at det likevel ikke vil være raskt nok i framtida.

Priser
Heldigvis faller prisene på minnekort så fort, at det uansett ikke blir noen voldsom investering. Vi oppdaget faktisk for en tid tilbake at minnekort kostet mindre pr. bilde enn film, selv om du ikke regner med framkalling av filmen, og du bare bruker minnekortet en gang.

Se Produktguiden vår for priser og mer informasjon om
Compact Flash
SDHC-kort
xD-kort
Memorystick

Konklusjon
Du synes kanskje det var litt få konkrete tips her. Så for å oppsummere vår anbefaling, vil vi si:
- Velg et kompaktkamaera som bruker SD-kort
- Skal du ha speilrefleks, er det ikke avgjørende hva det bruker
- Kjente merker er antakelig tryggere enn de billigste, ukjente.
- Ikke velg for store kort, men heller ikke for små. 1-2 GB på kompaktkameraer og 4 GB på speilrefleks bør holde for de fleste.
- Velg det raskeste kortet du har råd til. Prisforskjellen er liten.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen