Test

Minitest av Samsung Z107


(Klikk for større bilde)

Samsung lanserte i dag sin første 3G-modell for det norske markedet. Modellen ved navn Z107 vil bytte ut forgjengeren Z105, som hittil har vært brukt i 3G-nett i Sverige og andre land, og vil by på stor fargeskjerm og vridbart kamera.

Den største forandringen er allikevel størrelsen og vekten. Samsung har fått Z105 på en kraftig slankekur, noe som har resultert i at etterfølgeren Z107 kun veier 115 gram. Tatt i betraktning at forgjengeren veide 132 gram og at telefonen støtter 3G, er dette svært lite.

Z107 vil også være et par størrellser mindre enn både forgjengeren og øvrige 3G-modeller fra andre produsenter. Med en høyde på 8,9 cm, bredde på 4,8 cm og en dybde på 2,5 cm er telefonen på god vei til å være jevnstor med mange GSM-modeller.

Det første som slo oss da vi først kjente på enheten var den store, kvadratiske skjermen. Denne har en oppløsning som vi hittil ikke har sett på noen andre telefoner her til lands, nemlig 176 x 192 punkter. Denne oppløsningen gir en veldig god oversikt, og vi må si oss svært fornøyde med skjermen. Fargedybden på 262.000 farger imponerer ikke mindre, og den fargegjengivelsen som Z107 ga viste klart at telefonen har fått en TFT-skjerm av ypperste klasse.

Den eksterne skjermen er av typen OLED. Denne kan vise 65.000 forskjellige farger.


(Klikk for større bilde)

Optimalisert for UMTS / 3G
Samsung har gjort en god del endringer på Z107 som skyldes at telefonen i hovedsak er ment for 3G-nettet. Blant annet har høyre og venstreknappen blitt snarveier til kamera og WAP, hvorav begge disse funksjonene vil få en helt ny verdi i 3G-nettet.

Bruker man kamerafunksjonen kan man for eksempel gå over til videotelefoni ved hjelp av ett enkelt tastetrykk. Vi prøvde dette og trengte bare å slå et nummer for å kunne starte en samtale. Man kan vri kameralisen til å peke både fra og mot brukeren, alt ettersom hva man ønsker å vise motparten.

Vi hadde også mulighet til surfe litt i 3G-hastighet. At 3G danker ut GPRS er det ingen tvil om. WAP-sider som ellers er trege å laste, føk opp som olja lyn. Vi kan med andre ord konstantere at 3G virkelig er bredbånd i et mobilt format.

Ellers kan det nevnes at kameraet kan ta bilder i en oppløsning på 640 x 480 punkter. Videooppløsningen er hakket lavere med 176 x 144 punkter. En annen nyvinning fra forgjengeren Z105 er fotolys som befinner seg rett over den eksterne skjermen.

Ny telefon - nye menyer
Menyene har også fått en real oppussing på Z105. Istedenfor å bruke et listesystem som man har anvendt tidligere, har Samsung valgt å bruke et rutenettsystem med 3x3 ikoner. Dette gir bedre oversikt, samt at det er raskere å bruke.

Logikken har også fått større innpass på Z105, enn det tidligere har gjort på Samsungs telefoner. De viktigste menyvalgene er plassert strategisk i forhold til hverandre, samt at de mest anvendte valgene ligger bare et tastetrykk unna.


Samsung Z107 t.v. og Samsung P510 t.h.
(Klikk for større bilde)

Man har også forandret de forskjellige menyvalgene. Bilder, musikk og video befinner seg nå under et valg kalt media player. Dette er et program som blant annet lar deg se på bilder i lysbilde-format, høre på musikk og se filmklipp. Telefonen leverer stereo lyd, men har mono høyttaler. Man har mulighet for å koble til øreplugger.

Telefonen støtter forøvrig de mest kjente mediaformatene som 3gp, mp4, mpeg4 og aac.

Tastesett som fryder
Samsung har lagt til en ny knapp på tastesettet som vi aldri har vært ute for før. Knappen kan minne om menyknappen man finner på Symbian-telefoner med Series 60, men fungerer egentlig bare som hurtigtast for skriving av tekstmeldinger og logg over samtaler. Under denne snarveismenyen kan man også skru av alle telefonfunksjonene slik at man kan anvende telefonen på fly.

Tastene var ellers av svært god kvalitet. Stor avstand mellm tastene vil sikkert falle i smak hos de av oss med store fingre, og motstanden i knappene er perfekt tilpasset.


Samsung Z107 t.v. og Samsung P510 t.h.
(Klikk for større bilde)

Samsung har ikke fått på plass Blåtann i Z105, så brukere av telefonen må nøye seg med infrarød. Telefonen vil etter all sannsynlighet få et delt minne på 15 MB, men vi lyktes ikke i å få dette bekreftet.

En annen mangel som vi kan påpeke er EDGE. EDGE er en teknologi som i dag bygges ut på lik linje med 3G, og tilbyr fire ganger dagens GPRS-hastighet. Telenor og NetCom har derfor valgt å bruke EDGE som erstatning i områder hvor man ellers ikke vil få 3G-dekning, slik at man vil slippe å måtte surfe i sneglefart bare man befinner seg litt utenfor bykjernene.

Dermed vil brukere av Z107 måtte belage seg på å bruke GPRS der hvor det ikke finnes 3G-dekning. Dette vil nok gjøre Z107 uaktuell for enkelte, men Samsung lovet i dag at telefoner med EDGE er på vei, og vil etter all sannsynlighet komme i første kvartal 2005. For vår del venter vi i spenning.

Hvis du syns Z107 virker verdt et kjøp er det bare å ruste opp lommeboken. Telefonen vil ha en veiledende pris på hele 5350 kroner og vil ankomme butikkene i november. Mye tyder på at Z107 sin ankomst vil sammenfalle med åpningen av Telenors 3G-nett, uten at daglig leder for Samsung i Norge, Arne K. Annaniassen, ville gå inn på dette.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen