Minitest av Fujifilm Finepix F20

I bruk

Dette er ikke en full test av F20 som er en noe forenklet utgave av F30. Vi har brukt kameraet en periode så dette blir først og fremst en del kommentarer til bruksegenskaper og forskjeller i forhold til F30. Les gjerne F30-testen for en mer komplett gjennomgang av bildekvalitet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Fujifilm Finepix F20
 
Fujifilm Finepix F30

Vi starter denne omtalen med å se på kamerahuset. Bildene til høyre viser F20 og F30. Det er ikke vanskelig å se slektskapet mellom disse selv om F20 er litt endret. Størrelsen til F30 er 9.3 x 5.7 x 2.8 cm (Bredde x Høyde x Dybde) mens F20 er 9.4 x 5.7 x 2.7 cm. F20 har altså blitt omtrent en millimeter bredere og en millimeter tynnere. Kameraet virker solid og det er laget i en kombinasjon av plast og metall. Stativfestet er i plast, men på et så lite kamera ikke er det noe stort problem.

Vekt inklusiv batteri, minnekort og bærerem er drøye 175 gram mens F30 veier 20 gram mer.

Som bildene viser er det små forskjeller på forsiden. Verken F20 eller F30 er av de aller minste kameraene, men de er likevel så små og tynne at det er vanskelig å få et virkelig godt grep. F30 hadde en liten utvekst på høyre side for å gjøre det lettere å få et godt tak i kameraet. På F20 er dette ”håndtaket” redesignet litt, men fortsatt så lite at det ikke har noen særlig effekt. Skal man ha et lommekamera er imidlertid litt dårligere ergonomi prisen man må betale.

På toppen av kameraet finner vi de største endringene. På bildene til høyre ser vi F20 øverst og F30 under. Forskjellen ligger i at modusrattet fra F30 er erstattet med en bryter på F20. Det betyr ikke at alle funksjonene er borte, men noen er fjernet og noen må man inn i menyene for å velge.

Vi mener at F30-designet er å foretrekke og modusrattet bidrar til et noe bedre brukergrensesnitt.

 

 

 

 

Fujifilm Finepix F20
 
Fujifilm Finepix F30

Baksiden av kameraene ser ved første øyekast ut helt like, men F30s eksponeringskompensasjonsknapp har blitt gjort om til ”Antiblur”-knapp. Denne funksjonen lå på modusrattet på F30.

 

 

 

 

F30 fikk fire stjerner for kamerahus. Vi reduserer til 3.5 for F20. Vesentlig fordi ergonomien ikke er like god - blant annet på grunn av at modushjulet er borte. Byggekvalitet er omtrent like bra.

 

 

 

 

 

Optikk

Vurdering:

F20 har samme 3x zoomobjektiv som F30. Brennvidden tilsvarer 36-108mm på et 35mm kamera. Blender 2.8 ved vidvinkel er OK, mens blender 5.0 ved full tele ikke er spesielt imponerende.

Makromodus tillater fokusering til omtrent 5 cm som er OK selv om mange konkurrenter kan komme ennå nærmere. Nærgrense i normal modus er 30 cm.

Som på F30 skulle vi ønsket oss noen flere steg i zoomingen slik at det ble enklere å lage optimale utsnitt. Vi beholder samme score som for F30.

Funksjoner

Vurdering:

Vi ga F30 relativt lav score for funksjoner. F20 har mistet ytterligere noen innstillingsmuligheter, men vi synes to stjerner vil være litt vel lavt og beholder samme resultat som F30.

Den største forskjellen er at lukkertidsprioritering og blenderprioritering er borte. Det Fujifilm kaller ”Manuell”, men som egentlig er vanlig programautomatikk med kontroll over ISO samt mulighet for eksponeringskompensasjon er fortsatt med. I tillegg finnes en helautomatisk modus og en rekke eksponeringsprogram.

ISO kan velges fra 100 til 1600, og ikke 2000 som klistrelappen på kamerahuset gir inntrykk av. 2000 er kun tilgjengelig i auto-ISO modus. Vi ser imidlertid ikke det som noen ulempe siden 3200 i beste fall var egnet for nødstilfeller på F30.

En annen forskjell fra F30 er at man må inn i menyene for å velge eksponeringstype. Det er en konsekvens av at modushjulet er borte. Eksponeringskompensasjon er fortsatt mulig, men også denne funksjonen er flyttet fra egen knapp og inn i menyen. Det er ”Antiblur”-knappen som har overtatt denne plassen.

Merk at F20 ikke har bildestabilisator. Antiblurfunksjonen gir et eksponeringsprogram som prioriterer korte lukkertider ved automatisk å øke ISO når det trengs. Selv om vi kritiserer Fujifilm for at de ikke har optisk bildestabilisator forhindrer ikke det at denne funksjonen er nyttig siden høy ISO faktisk er brukbar på F20. Du øker sjansen for et skarpt bilde på bekostning av bildekvalitet. Det å ha funksjonen så lett tilgjengelig er også bra. Et trykk er nok til å bytte fra vanlig programautomatikk til antiblurmodus. Et trykk til og du er tilbake igjen.

Bildene til høyre og under er ment som en illustrasjon av denne funksjonen. Vi tok en del skumringsbilder på full tele og håndholdt. Først åtte bilder på ISO 100, så tre med antiblurfunksjonen koblet inn. Under har vi gjengitt to utsnitt i 100%.

Det øverste er det skarpeste av de tatt med ISO 100. Det ble rimelig bra til tross for lukkertid på 1/13 sekund. Seks av de andre syv bildene var for uskarpe til å brukes.

På det nederste bildet valgte kameraet alt selv og det ga ISO 2000 og 1/200 sekund. Alle bildene med denne innstillingen ble skarpe, men preget av støy og støyreduksjon. Vi har ikke noe fasitsvar på om bildet på ISO 2000 er brukbart. Bruksområde og den enkeltes krav til bildekvalitet avgjør det. Du finner begge bildene i full størrelse i galleriet.

F20 - 1/13s, f5.0, ISO 100, 108mm

 

F20 - 1/200s, f5.0, ISO 2000, 108mm

Det er også mulig å velge auto-ISO med maks 400 eller maks 1600 hvis man vil begrense hvor høy ISO kameraet skal kunne velge.

Når det gjelder fokuspunkter, hvitbalanse, lysmåling og de fleste andre funksjoner har F20 og F30 identiske innstillingsmuligheter. Det gjelder dessverre også F-menyen som fortsatt gir få muligheter for innstilling av bildeparametere.

Videofunksjonen er også som F30 med VGA-video og 30 bilder per sekund som beste alternativ.

Skjerm og søker

Vurdering:

F30 fikk bra resultat for et kamera med kun LCD-skjerm på grunn av høy oppløsning og brukbare egenskaper selv i sollys. Skjermen er et område hvor Fujifilm har kuttet kostnader på F20. Oppløsningen er redusert fra F30s 230000 piksler til 153000 piksler og det går litt ut over skarpheten på en såpass stor skjerm.

Vi har ikke sett skjermene til F30 og F20 side ved side i kraftig sollys, men F20-skjermen virker et hakk dårligere enn F30. Vi sammenlignet F20-skjermen med Canon A640 og A710IS under lav vintersol. F20 var helt på høyde med Canon A640 (som var best av de to), men heller ikke mer.

Vi trekker en halv stjerne i forhold til F30, men vurderte å trekke ennå litt. Merk at vi ikke har gjort våre normale tester/målinger av skjermen i mørket denne gangen så dette resultatet er basert på litt mer skjønn enn normalt.

Batteri

Vurdering:

Fujifilm har utstyrt F20 med mindre batteri enn F30. Det dreier seg fortsatt om et oppladbart Li-Ion-batteri som må lades i kameraet, men kapasiteten er redusert betraktelig. F20 har bare middels batterikapasitet. Vi trekker en stjerne i forhold til F30 som er av de beste i denne klassen.

Batterikapasitet - CIPA


Autofokus

Vi har ikke gjort fokustestene, men med samme objektiv og samme elektronikk antar vi at resultatet er veldig likt resultatet til F30. F30 fikk fire stjerner.

Det vi kan si noe om er presishet, og den virket like bra som på F30. Vi så ingen uskarpe bilder som skyldtes autofokusen.

Hurtighet

Igjen referer vi til F30-testen. Med samme spesifikasjoner forventer vi samme resultat, men vi har ikke testet. F30 fikk 3.5 stjerner for hurtighet.

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

F20 var stort sett en fornøyelse i bruk. Som F30 virket det rimelig raskt uten å sette noen rekorder. Vi ga F30 fire stjerner på dette området, men trekker F20 litt fordi det krever mer bruk av menyer. Skjermen er også litt dårligere, men fungerer helt fint under de fleste forhold.

 

Bildekvalitet

Nok en kategori hvor vi ikke har laget noe fullt sett med testbilder og derfor refererer til F30-testen. Vi har imidlertid laget et eget F20-galleri og der kan du se bilder i full størrelse, inklusiv våre standardbilder av Stortinget, Oslo Rådhus og Akershus. Merk at mange av F20-bildene er tatt på samme tidspunkt som bildene i galleriene til Canon A640 og A710IS. Det er dermed mulig å finne bilder tatt under eksakt samme lysforhold hvis du vil sammenligne med disse modellene. Testen av Canon-kameraene kan du lese her.


Bildet over et eksempel på bilder du også finner i Canon-galleriene.

Kromatisk aberrasjon

Til høyre ser du et utsnitt av bilde fra Stortinget. Fujifilm har slitt med mer enn gjennomsnittelig CA på mange kameraer. Vi vet ikke hvorfor, men det er et av punktene vi alltid ser på, og gjerne skulle sett en forbedring. Med samme optikk og elektronikk som F30 var det ingen overraskelse at også F20 har en del CA.

Røde øyne

F20 er litt endret i forhold til F30, men blitsen er plassert på samme sted. F30 ga en del røde øyne ved bruk av blits. Det gjør F20 også, men ikke verre enn andre modeller med så lite kamerahus.

Oppsummering

Vi er stort sett fornøyd med bildekvaliteten til F20. Vi så ingenting som tydet på at F20 ikke produserer like gode bilder som F30 så lenge man holder seg i samme modus. F30 har imidlertid flere muligheter og gir bedre kontroll hvis man ønsker en bestemt blender eller lukkertid.

 

Konklusjon

Det er liten tvil om at F20 er et godt kamera som gir god bildekvalitet og utmerker seg når du må bruke høy ISO. Vi ga F30 en ”Akam anbefaler”, og hadde ikke F30 og F31fd eksistert ville vi nok gitt denne utmerkelsen til F20. Men det gjør de og F30 er et bedre kamera. Da vi sjekket priser i prisguiden (20. januar 2007) kostet F20 rundt 2000 kroner, mens F30 kostet 500 mer og F31fd 1000 ekstra.

For de 500 får du samme bildekvalitet, men bedre LCD-skjerm, bedre batterikapasitet, bedre brukergrensesnitt og litt ekstra funksjonalitet. Har du råd bør du heller kjøpe F30 – hvis du da ikke er 100% sikker på at du aldri vil savne noen av finessen F20 mangler. Om det er verdt ennå 500 for å få F31fd er på langt nær et så opplagt valg.


 


  - Beste bildekvalitet ved høy ISO – fra et kompaktkamera - Liten mulighet for manuell kontroll
  - Generelt bra bildekvalitet - F30 er bedre - for 500 kroner ekstra
  - Lite og velbygget kamera - Mangler optisk søker
  - Kraftig hjelpelys for fokusering - Lav oppløsning på LCD-skjerm

 

Fujifilm FinePix F20

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen