Minitest: Abit Airpace


Abit Airpace

Overfører lyd fra PC til stereo via det trådløse nettet. Erstatning for bruk av kabler, og med noe utvidet funksjonalitet. Lar deg f.eks. velge forrige neste sang samt styre volum via medfølgende fjernkontroll.

Tilkobles din trådløse router via trådløst og stereoen via RCA/phono eller optisk kabel.

Pris fra ca 600 kroner. Andre produkter i samme sjanger inkluderer Squeezebox, iRadio, Apple TV og Logitecs Wireless Music System.

Tekniske spesifikasjoner

  • Støtter 802.11b/g
  • Støtter WEP 64/128-bit og WPA PSK (TKIP/AES)
  • Dimensjoner: 12 x 7,2 x 2,4 cm
  • Vekt: 118 gram
  • Tilkoblinger: Linje-ut (3,5"), Optisk-ut, RCA/phono-ut, Ethernet og strøm.
  • Rekkevidde: Ca 100 meter (ved optimale forhold)
  • Støttede OS: Windows XP

Testsystem

I enkelte tilfeller fungerer en god gammeldags kabel greit til å overføre din digitale lydsamling til gromanlegget i stua. Men når avstanden fra PC-en til stua blir stor, og du allerede har et trådløst nettverk - hvor ikke bruke dette til å overføre signalene?

Abit Airpace gjør nettopp dette. Det er en boks du kobler til en forsterker, enten via analog (phono/RCA) eller digital (optisk) tilkopling. Boksen snakker med din trådløse router, som igjen kommuniserer med PC-en din. Sammen med boksen får du en fjernkontroll, som blant annet lar deg veksle mellom neste og forrige låt og styre volumnivået.

Airpace er langt fra noe nytt og revolusjonerende produkt. Det som imidlertid skiller det litt fra konkurrentene, er prisen. Eksempler på bokser som gjør delvis samme nytten er Squeezebox, Terratecs iRadio, Apple TV og delvis Logitecs Wireless Music System. Flere av disse må du imidlertid punge ut både 1000 og 2000 kroner for, mens Abits løsning koster deg snaue 600 kroner inkl. mva.

Enkelt konsept
Det fine med Airpace er dens enkelhet. Den overfører den lyden du spiller av på PC-en din - verken mer eller mindre. Samtidig er dette definitivt en ulempe for mange. Dersom du ønsker deg avansert funksjonalitet som en skjerm som viser spillelister og informasjon om låten som avspilles, eller mulighet for avspilling av nettradio uten å gå veien om PC-en, er det bare å glemme Airpace. Da må du heller se på nevnte Squeezebox.

Baksiden med tilkoblinger
Baksiden med tilkoblinger
Klikk for større bilde

Det som kreves er at man installerer programvare på PC-en som lyden skal streames fra. Da får man valget mellom å sende musikken enten via trådløst, eller spille den av på PC-en som vanlig. Det er med andre ikke mulig å spille av musikken både på PC-ens høyttalere og via trådløst til Hi-Fi-en i stua samtidig.

Tungvint installasjon
Dessverre er selve installasjonen alt annet enn rett frem. Manualen beskriver prosessen dårlig og vi knotet rundt ganske lenge før vi fikk det hele til å fungere. Man må først koble boksen rett på routeren, for å få kontakt med den. Så velger man hvilken nettverk man skal knytte seg til. Etter noen gjentatte forsøk og et par omstarter fungerte det til slutt.

Skjermbilde fra PC-programvaren
Innstillinger i PC-programvaren
Klikk for større bilde

Enkle innstillinger gjøres via programvaren som installeres på PC-en. For mer avanserte innstillinger må man ta i bruk det innebygde web-grensesnittet. Da taster man bare inn IP-adressen på boksen (fast eller variabel via DHPC) i nettleseren og nødvendig brukernavn og passord. Her her man bl.a. mulighet til å velge mellom å la enheten operere som en ren klient eller som et aksesspunkt. I førstnevnte tilfelle kan man f.eks. kople en svitsj på boksen, og la den dele ut Internett til andre bokser du måtte ha ved TV-en - f.eks. Xbox og PS3.

I bruk
Etter at boksen var først ble installert med hell, fungerer den bortimot utmerket. Bortimot, fordi vi har opplevd at programvaren har trynet et par ganger. Det har f.eks. først til at lyd ikke har blitt sendt via trådløst, selv om dette er blitt valgt. Det eneste som løser det problemet er tilsynelatende en omstart av systemet.

Vi har ingenting å utsette på lydkvaliteten.Ved bruk av den optiske utgangen sendes lyden digitalt hele veien fra PC til forsterker, slik at det ikke blir noe signaltap. Det tilfredsstiller sikkert ikke "high-end"-gutta, men de spiller vel neppe av MP3-filer på anlegget sitt uansett.

Webgrensesnittet i Airpace
Webgrensesnittet i Airpace
Klikk for større bilde

Det har imidlertid hendt at vi har opplevd et kort opphold i lyden, på rundt et halvt sekund, men det har neppe skjedd oftere enn annenhver time. Vårt oppsett har en avstand på rundt 15 meter mellom routeren og Airpace. Vi testet også boksen over lengre avstander, og gjennom flere tykke (tre)vegger, uten å opplevede noen problemer. Ifølge produsenten er rekkevidden på opptil 100 meter, men det krever nok optimale forhold.

Dersom du trenger lyd et annet sted i huset, er det bare å ta med Airpace og koble den til der den trengs. Det eneste den trenger er et strømuttak, og en inngang for enten optisk eller RCA/phono - forutsatt at den har dekning naturligvis.

Uansett hva du måtte finne på å spille av av lyd på PC-en, nettradio, mediaavspiller eller annet, så streames lyden til Airpace, dersom du har valgt å sende lyden over trådløst i programvaren. Det hele er svært enkelt i bruk.

Det medfølgende strømadapteret er vi derimot ikke fornøyd med. Det avgir til tider en høyfrekvent pipelyd under bruk - som er godt hørbar selv flere meter unna. Vi byttet til et adapter fra en gammel router (5V, 1.0A) og da forsvant den irriterende ulyden.

Oppsummering
Tungvint installasjon og dårlig manual til tross - er alt i alt er Airpace en velfungerende boks. Men Abit kunne spart seg for blått-lys-hysteriet. Dette er tydeligvis en trend i de østligere deler av verden. Under bruk blinker nemlig boksen som besatt. Vi endte opp med å gjemme den vekk, bak forsterkeren, selv om den sorte pianolakken er grei nok. Da virker den medfølgende fjenkontrollen dårlig, men heller det enn blått diskolys i stua.

Trenger du kun å sende lyd trådløst fra PC-en til et annet sted i huset er Airpace absolutt ikke noen dårlig løsning. Når blir slik funksjonalitet standard i Hi-Fi-komponenter?


+ Gjør det den skal - "no nonsense"
+ Fjernkontroll, styrer bl.a. lydnivå
+ Fungerer med alle mulige medieavspillere og lydformater
+ Kan brukes som aksesspunkt
+ Kan videreføre nett til andre enheter, f.eks. PS3
+ Grei pris
+ Optisk utgang


- Tungvint installasjon
- Noe trøblete programvare
- Spar oss for blått blinkende lys
- Pipende strømadapter
- Støtter kun Windows XP

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen