Guide

Miniguide: USB-problemer

De fleste av oss har en eller annen gang opplevd at USB-porten i PC-en ikke virker. Her får du en rekke forslag som kan løse problemet.

Prøv først å vente i noen minutter før du foretar deg noe som helst - det kan nemlig ta litt tid før PC-en oppdager USB-porten og laster driverne.

Last ned oppdateringer for Windows

Sørg for at du har siste oppdateringer installert. Dersom du har Windows XP kan du laste ned den norske versjonen av SP2 fra denne siden (258 MB), dersom ikke denne er allerede installert. Den engelske versjonen finner du på denne siden.

Ellers finner du de siste oppdateringene for Windows på nettsiden for Windows Update.

Ny driver

Last ned en ny USB-driver. Dette kan du gjøre via Kontrollpanel, System, (Maskinvare), Enhetsbehandling. Høyreklikk på en USB-kontroller nederst i listen, og velg Oppdater driverprogramvare...

Dersom ikke det hjelper å laste ned ny driver, kan du prøve å slette USB-kontrolleren i Enhetsbehandling og prøve USB-enheten igjen, eventuelt starte PC-en på nytt først.

USB-porter og HUB-er

Noen USB-enheter liker ikke tilknytning via en USB-hub. Prøv derfor å koble enheten direkte til USB-porten.

Prøv en annen USB-port dersom den ene porten ikke fungerer.

Det kan være problematisk å brukere flere USB-porter samtidig. I slike tilfeller kan det hjelpe å bruke en USB-hub med egen strømforsyning.

BIOS

Det kan hende at USB er deaktivert i BIOS, og må i så fall aktiveres der.

Bærbare PC-er

Bærbare PC-er har ofte problemer med USB-porter. USB-enhetene blir ofte ikke registrert. Dette kan skje når USB-portene slås av når PC-en er i dvalemodus. Du kan i så fall prøve følgende:

Gå til Kontrollpanel, System, Maskinvare, Enhetsbehandling. Dobbelklikk på USB-kontrollere og USB rothub og velg fanen Strømstyring.

Fjern haken ved Tillat datamaskinen å slå av denne enheten for å spare strøm. Gjenta dette for alle USB-rothubene som er listet opp. Ulempen med dette tiltaket er at det kan forkorte batterilevetiden på den bærbare PC-en noe.

Gi CD/DVD-ROM ny bokstav

Prøv å endre drivbokstaven for CD/DVD-ROM-en. Dette er en kriseløsning som ofte vekker opp USB-porten.

Enkelte USB-enheter er veldig kresne når det gjelder drev-bokstav, og krever gjerne bokstaven D. Du kan derfor prøve å omdefinere drev-bokstaven til CD/DVD-ROM-en i PC-en din

Dette kan du gjøre via Kontrollpanel, Administrative verktøy, Datamaskinbehandling, Lagringsplass, Diskbehandling. Høyreklikk på en disk og velg Endre stasjonsbokstav og -baner... og Endre....

Flere tips?

Dersom du vet om flere alternative løsninger som kan fikse USB-problemer, eller har opplevd USB-problemer av ulike art, er du hjertelig velkommen til å dele dette med oss andre i forumtråden under.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen