Miniguide: Øk batterikapasiteten

Frustrert over dårlig batteritid? Disse tipsene kan hjelpe.
Frustrert over dårlig batteritid?
(Bilde: iStock/Ljupco)

Bærbare PC-er er i skuddet som aldri før. Stadig flere foretrekker en bærbar PC fremfor en stasjonær, grunnet den økte fleksibiliteten. En ulempe ved bærbare PC-er er imidlertid gjerne begrenset batterikapasitet.

Her får du en rekke tips som kan bidra til at batteriet varer litt lenger mellom hver lading eller gir det litt lenger levetid. Et batteri har som kjent begrenset levetid, og de færreste produsentene gir mer garanti enn ett år på batteriet i bærbare.

Vi har tatt utgangspunkt i en bærbar PC med Windows installert. Noen av tipsene vil fungere bedre enn andre - dette varierer gjerne fra PC til PC. Prøv selv!

 • Bruk batteriet!
  Ikke kjør maskinen på strømadapteret hele tiden. Bruk batteriet i PC-en innimellom slik at det "trimmes".

 • Strømstyringsplan
  Bruk eventuelle innebygde programmer som kan bidra til å spare strøm. Typisk for disse er at de klokker ned f.eks. prosesoren når ikke all kraften er nødvendig, harddisken slås av m.m.

  I Windows Vista vil du finne dette under Kontrollpanel, Strømalternativer. Bærbare PC-er kommer gjerne også innebygde egne programmer fra PC-produsenten.

 • Dvalemodus
  Den mest effektive måten å spare strøm på er selvsagt å slå av PC-en fullstendig, men dvalemodus er et alternativ.

  Bruk dvalemodus fremfor ventemodus eller hvilemodus. I dvalemodus ("hibernate") brukes ikke strøm. All data blir lagret til en fil på harddisken før strømmen kobles ut. PC-en vil ikke starte opp like raskt som ved hvilemodus, men raskere enn om du velger å slå av maskinen fullstendig.

  I hvilemodus ("stand by") blir data lagret i det interne minnet og dermed brukes strøm. Det betyr at PC-en kan gå tom for strøm dersom du bruker hvilemodus på en bærbar PC. Fordelen med hvilemodus er at PC-en starter opp igjen raskere.

  Du kan eventuelt endre disse innstillingene under Vista via Kontrollpanel, Strømalternativer, Endre avanserte strøminnstillinger.

 • Lysstyrke
  Det kan lønne seg å skru ned lysstyrken på skjermen på den bærbare PC-en. Det forlenger batteritiden.

 • Aero
  Slå av ressurskrevende effekter i Vista. Aero skal forresten slås av automatisk når Vista er konfigurert til å bruke strømsparer-innstillingen via strømstyringsplanen i Vista.

 • Trådløst nettverk
  Deaktiver det trådløse nettverket når du ikke bruker det. En bærbar PC har gjerne en bryter som kan brukes til å deaktivere det. Har du anledning til å koble PC-en på et nettverk via en kabel, så gjør det.

 • Overflødige programmer
  Lukk programmer du ikke bruker.

 • Overflødige prosesser
  Avslutt prosesser som ikke er nødvendige. Les mer om dette i vår guide.

 • Spar CD/DVD-en
  Unngå å kjøre programmer eller et annet innhold direkte fra en CD/DVD.

 • Opprydding
  Rydd opp i Windows og foreta diskdefragmentering.

 • Organiser arbeidet
  Ikke gjør ting som krever mye strøm dersom du ikke har tilgang til en stikkontakt. Avspilling av filmer og bruk av CD/DVD krever mye datakraft, og trekker dermed mye batteri.

 • Tredjepartsprogrammer
  Dette er programmer som påstås å kunne optimalisere batterikapasiteten i bærbare PC-er. Du bruker disse på eget ansvar. Et eksempel er Vista Battery Saver.

Dine råd

Vet du om flere tiltak som kan bidra til å spare batteriet i bærbare PC-er? Fortell gjerne om dine erfaringer i diskusjonstråden nedenfor.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen