Guide

Miniguide: Avinstallere IE

Internet Explorer kan i utgangspunktet ikke avinstalleres fra Windows fordi nettleseren er en integrert del av systemet.

Det du imidlertid kan gjøre er å endre innstillingene i Windows slik at en annen nettleser enn IE settes som standard-nettleser. Du vil da bli mindre plaget av nettleseren.

Hvorfor avinstallere IE?

Du bør tenke deg godt om før du eventuelt avinstallerer IE. Det kan nemlig være lurt å ha IE liggende på maskinen, blant annet fordi enkelte nettsider kun vises ordentlig i IE.

Endre standard-nettleser

I Vista kan du sette programmer som standard via Kontrollpanel, Standardprogrammer, Angi standardprogrammer. Trykk på den nettleseren du ønsker å bruke som standard og velg Angi dette programmet som standard.

Dersom du bruker Windows XP kan du trykke på Start-knappen og velge Alle programmer og deretter Angi programtilgang og standardprogrammer. Trykk deretter på Egendefinert og videre på haken til høyre i skjermbildet for å få opp flere valgmuligheter. Her kan du blant annet velge en annen nettleser enn IE som standard.

Et alternativ er å konfigurere nettleseren som standard i selve nettleseren. Dette varierer fra nettleser til nettleser, men i Firefox kan du endre dette via menyvalget Verktøy, Innstillinger, Hovedside, Systemforvalg. Sett en hake der slik at du blir spurt om Firefox skal være din standard-nettleser neste gang nettleseren kjøres opp.

Avinstallere IE

Dersom du bruker Windows XP eller Windows Server 2003, kan du avinstallere IE 7.0 slik at kun IE 6.0 er igjen på systemet. IE 6.0 i XP derimot er det vanskeligere å gjøre noe med fordi denne er innebygd i operativsystemet. Det samme gjelder for IE 7.0 i Vista.

Det du kan gjøre er å fjerne IE7 fra Windows XP eller Server 2003. Du kan bruke "Legg til eller fjern programmer"-alternativet i Kontrollpanelet. Du vil da finne Internet Explorer 7 som et av programmene på listen. Klikk på denne og velg Fjern. Følg instruksjonene.

Dersom dette likevel ikke går, kan du bruke programmet spuninst.exe.

Trykk igjen på Start-menyen og velg Kjør... I Åpne-boksen skriver du %windir%\ie7\spuninst\spuninst.exe, og deretter trykker du på OK. Følg instruksjonene i veiviseren for å avinstallere Internet Explorer 7.

Les mer på microsoft.com.

Tredjepartsprogrammer

Dersom du absolutt må bli kvitt IE kan dette ordnes med tredjepartsprogrammer. Vlite (for Vista) og Nlite (for XP) kan begge brukes til å konfigurere Windows på forskjellige måter, blant annet til å avinstallere Internet Explorer.

Slike programmer bruker du imidlertid på eget ansvar. Det er ikke garantert at Windows vil fungere på en skikkelig måte etter bruk av slike programmer. IE er i utgangspunktet en intregrert del av Windows, og det kan få uheldige konsekvenser dersom IE fjernes.

Blant mulige konsekvenser er at tjenesten Windows Update ikke vil kunne brukes til å oppdatere Windows.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen