Mini vil mikse kjøring og utvidet virkelighet
(Bilde: Mini)

Mini vil mikse kjøring og utvidet virkelighet

Demonstrerer kjørebriller som kan gi deg «røntgensyn».

BMW-eide Mini er ingen sinke når det kommer til å ta i bruk ny teknologi. Men konseptet «Mini Augmented Vision», som skal vises fram på bilfesjået i Shanghai senere denne måneden, er kanskje å ta det litt langt – men bare kanskje.

For mens resten av bilindustrien ser ut til å være mest opptatt av at vi ikke skal behøve å kjøre i det hele tatt, går Minis konsept snarere ut på å gjøre mer ut av kjøreopplevelsen, selvsagt ved hjelp av teknologi.

Foto: Mini
Foto: Mini
Foto: Mini
Foto: Mini

Og et par snåle briller.

Røntgensyn

Trikset med brillene skal være å gi brukerne en blanding av utvidet virkelighet (augmented reality) og hva Mini kaller «see-through technology» – som skal få ting til å forsvinne. Nærmere bestemt deler av bilen.

Akkurat hvordan slik «X-Ray View» skal gjøres i praksis sier ikke pressemeldingen stort om, men i teorien burde en miks av kameraer og eventuelle radarer gjøre susen.

Resultatet skal i det minste være at føreren får et virtuelt utsyn fra førerplassen uten elementer som eksempelvis dører og A-stolper – som jo i visse situasjoner kan gjøre det vanskelig å få god nok oversikt over omgivelser og medtrafikanter.

Vi ser også for oss at dette skulle kunne være kjekt under parkering, selv om Mini også varsler om en egen «augmented parking»-funksjon som sender bilder til brillene fra et kamera i sidespeilet på passasjersiden – som jo vil gjøre det enklere å se hvor langt du er unna fortauskanten.

HUD med noe attåt

Foruten usynlighetstrikset skal Mini Augmented Vision kunne by på en slags head up display (HUD) som naturligvis viser slikt som fart, fartsgrenser og navigasjonsdata. I tillegg kan det i utsynet dukke opp slikt som SMS-varsler og pekere til severdigheter eller andre «points of interest» (POI) dersom slikt skulle være interessant.

Hvorvidt dette igjen gjør kjøringen mer eller mindre trafikkfarlig, kan muligens bli gjenstand for debatt – noen ganger kan det som kjent blir for mye av det gode.

De spesielle brillene og bilteknologien skal for øvrig ha kommet til gjennom et samarbeid mellom Mini og Qualcomm.

Sony liker også utvidet virkelighet:
Lager briller som kan «bøye» omgivelsene >>>

(Kilde: The Verge)

(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)
(Bilde: Mini)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen