Shuttle XPC-Plus med «grafikkblokk».
Shuttle XPC-Plus med «grafikkblokk». (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Mini-PC kan bygges ut med egen «grafikkblokk»

Datamaskinene i Shuttle XPC-Plus-serien er noen allsidige småtasser.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Taipei/Tek.no: Shuttle har lenge vært en viktig aktør når det kommer til små, stasjonære datamaskiner og barebone-modeller – altså «grunnpakker» der du legger til RAM, harddisker og eventuelt prosessor etter behov. Et eksempel er Shuttle XH97V, som vi nylig testet.

På årets Computex-messe i Taiwan fikk vi dog se noe enda mindre: Shuttle XPC-Plus. Disse småtassene opptar ikke mer volum enn tilsvarende en drøy halvliter væske, og burde med det være veldig enkle å finne plass til. Med en høyde på 29 millimeter og bredde/lengde på 141 millimeter, snakker vi om en PC som faktisk får Apple Mac mini til å se litt stor ut.

Fin og sort finish...
Fin og sort finish... Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det er to ting som får XPC-Plus til å skille seg fra mange andre datamaskiner på omtrent samme størrelse. Det første er at den kommer i flere forskjellige farger og ikke minst med forskjellige Broadwell-prosessorer innabords. Trenger du ikke all verden av ytelse, og ønsker å spare litt penger? Plukk modellen NC01U, som kjører en Celeron 3205U.

Flere farger å velge mellom.
Flere farger å velge mellom. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Mer kraft? Du kan også få XPC-Plus med Intel Core i3-, Core i5- og Core i7-prosessor for de hardere jobbene. I tillegg finnes det en vifteløs variant med Intel Atom-prosessor, men denne er av en eller annen grunn kun ment å kjøre Android som operativsystem.

Egen grafikkmodul

Selve datamaskinen plasseres oppå grafikkløsningen.
Selve datamaskinen plasseres oppå grafikkløsningen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det andre som gjør Shuttle XPC-Plus såpass spesiell, er at den faktisk kan bygges ut med dedikert grafikk i form av en «blokk» som huser en grafikkløsning i AMD Radeon R7 M300-serien.

Den vil naturligvis ikke bli noen utpreget spillmaskin med en slik boks i tillegg, men vi liker tanken på å ha muligheten til å legge til mer grafikkrefter hvis det skulle være behov for det.

Selve grafikkblokka er av samme størrelse som selve datamaskinen, og plasseres enkelt og greit rett under denne. En kontakt vil knytte de to enhetene sammen, og kommunikasjonen skjer med PCI Express-standarden.

Klar for det meste

Datamaskinen kan også plasseres på høykant.
Datamaskinen kan også plasseres på høykant. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I tillegg til de nevnte fordelene med valget mellom prosessor og skalerbarhet innen grafikk, er Shuttle XPC-Plus utstyrt med to USB 3.0-porter, to USB 2.0-porter, 802.11ac trådløst nettverk, Bluetooth, gigabit LAN, minnekortleser og RS232-port. Mini DisplayPort og HDMI gir video ut, men en Core i-prosessor er nødvendig for 4K-støtte.

Boksen kan i tillegg utstyres med opp til åtte gigabyte minne, en syv millimeter høy 2,5-tommers HDD eller SSD, samt en SSD i M.2-format. Hull til VESA-feste gjør at den kan monteres bak på en skjerm eller lignende.

Vi er ikke sikre på tilgjengelighet for Shuttle XPC-Plus-serien, men vi regner med at den vil komme på markedet i løpet av høsten. Prisen vil naturligvis være avhengig av hvilken prosessor som sitter i boksen.

ASRock har også en småtass på gang:
– Dette er den eneste i sitt segment som klarer helt jevn 4K-video >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen