Mini-ITX kommer

Alternativ tekst mangler
Mini-ITX-hovedkort: Her Commell LV-667

Ultra-kompakte PC-er har vært tilgjengelig lenge, men hovedsakelig i form av ferdigproduserte bokser fra produsenter som Shuttle. For selvbyggere som har ønsket seg knøttsmå systemer har utvalget vært svakt.

Riktignok har hovedkort og kabinetter i Micro-ATX-formatet vært tilgjengelig i "løs vekt", men for de som ønsker seg noe virkelig kompakt blir Micro-ATX for stort. Hva skal man da velge?

Mini-ITX
Svaret er Mini-ITX. Mini-ITX-spesifikasjonen tilsier at hovedkortet måler bare 17 x 17 cm, mot Micro-ATX' 24,4 x 24,4 cm og ATX sine 30,5 x 24,5 cm.

Etter som Mini-ITX-hovedkortet er kraftig krympet i forhold til Micro-ATX, betyr det gjerne at funksjonaliteten og utvidelsesmulighetene blir svakere. For eksempel har de fleste Mini-ITX-hovekort kun én PCI-port, og mange kort kommer med prosessor fastmontert - som nesten alltid er produsert av VIA.

Men det finnes unntak - som til gjengjeld er svært spennende. Hovedkortet LV-677 fra ukjente Commell kommer nemlig med sokkel 479 og støtter Intel Core Duo. Når man i tillegg tar med at kortet har en PCIe x16-port for grafikkort og benytter standard DDR2-minne, blir det hele meget interessant.

Det er gledelig å se at utvalget av kabinettet og hovedkort som følger Mini-ITX-standarden stadig øker. Sjekk ut prisguiden for en oversikt over slike produkter.

Nano-ITX
For noen kan selv Mini-ITX bli i det groveste laget. Dersom du er en av disse bør du se nærmere på Nano-ITX-standarden. Hovedkortene i dette formatet måler "mikroskopiske" 12 x 12 cm.

Når ting blir så smått, får det naturligvis store konsekvenser for funksjonalitet og ytelse. Nano-ITX-hovedkortene kommer med fastmonterte prosessorer med forholdsvis svak ytelse og typisk ett spor for SO-DIMM-minne. Til gjengjeld er systemene vifteløse, utvikler svært lite varme og passer inn nær sagt over alt.

Foreløpig er utvalget av Nano-ITX-produkter heller sparsomt, men i likhet med Mini-ITX antar vi at flere produkter dukker opp etter hvert.

Del dine erfaringer
Har du erfaringer med små systemer av typen Mini-ITX, Nano-ITX eller andre? Del gjerne dine erfaringer, tips og råd med de andre forumbrukerne i tråden nedenfor.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen