Mindre og raskere fra Panasonic

Kompaktkameraer i dag har blitt så gode at produsentene ikke lenger har så lett for å gjøre revolusjonerende forbedringer på dem. Derfor er det kanskje bedre å forbedre de små tingene. Det blir ikke store oppslag av det, men det kan gi bedre kameraer.

Alle kameraer har ting vi testere ikke er helt fornøyd med. Nå virker det som om Panasonic har hørt på oss, og gjort noe med enkelte av tingene.

De nye modellene er et ultrazoomkamera – FZ38, som erstatter FZ28.
Dernest er det et minikamera – FX60, som erstatter FX40
Så er det en mellomting mellom disse – ZX1, som har 8x zoom, men ikke er mye større enn FX60
Til slutt er det en rimelig modell, FP-8 med foldeobjektiv.

Ansiktsgjenkjenning som faktisk gjenkjenner ansikter.
Ansiktsgjenkjenning som faktisk gjenkjenner ansikter.

Felles for alle modellene er kortere oppstartstid, raskere autofokus, bedre automatikk, bedre bildestabilisator og bedre ansiktsgjenkjenning.

Panasonic har dermed motstått fristelsen til å øke oppløsningen ytterligere med de konsekvenser det har for støynivå og dynamisk omfang. 12 megapiksler er nå standard på alle modellene.

Vi har flere ganger kritisert Panasonic for langsom autofokus. Det har de nå gjort noe med, og det bør ikke lenger være et problem. Oppstartstiden får aldri blitt for kort, og Panasonic har forbedret den, men den er fortsatt ikke så god som vi ønsker oss den.

Alle kameraene kan ta opp video i HD-format, men bare FZ38 bruker AVCHD Lite. De andre bruker Motion JPEG som komprimerer dårligere.

Ultrazoom spekket med funksjoner.
Ultrazoom spekket med funksjoner.

FZ-38

Dette er et ultrazoomkamera med elektronisk søker, 18x zoom, 2,7 tommers LCD-skjerm, mange manuelle muligheter og støtte for RAW. Med andre ord er dette kameraet for entusiasten som vil ha alt, men ikke vil betale eller bære på et speilreflekskamera. Vi har så vidt lekt litt med det, og kameraet virker raskt og responsivt, og er generelt et svært godt kamera. Vi var litt skuffet over søkeren, men det kan være fordi vi sammenliknet med søkeren i Panasonic GH1, som er den beste som finnes akkurat nå. Zoomområdet går fra 27-486mm. Les testen av FZ28 for å få et inntrykk av hva som kan ventes av FZ38.

Kompakt og enkelt.
Kompakt og enkelt.

FX60

Denne serien lenge vært en favoritt hos meg på mange måter. Kameraet er lite, kjapt, med vidvinkel og god optikk. Siste skudd på stammen fortsetter denne trenden. Det har blitt litt tynnere enn forgjengeren (Ca 2mm, til gjengjeld er det litt lengre og høyere), og fått overnevnte forbedringer.

 

ZX1

Lang zoom i lite kamera.
Lang zoom i lite kamera.

Dette er kameraet for de som vil ha både tele og vidvinkel i et minst mulig kamera. Her får du 25mm vidvinkel og 200mm tele i et kamera som ikke er stort større enn FX60. Vi har lekt litt med dette kameraet også, og var svært fornøyde. Selv om kameraet ved direkte sammenlikning er større enn FX60, virket det aldri stort, og det er formet slik at det lett passer ned i en lomme. Les sniktitten av dette kameraet her.

 

FP8

Fås i mange farger og passer i de fleste lommer.
Fås i mange farger og passer i de fleste lommer.

FP8 har de samme funksjonene som FX60 og ZX1, men har foldeoptikk, det vil si at objektivet i sin helhet er inni kameraet, og ikke kommer ut når du slår det på. Det gjør det mulig å lage kameraet helt flatt og svært lommevennlig, og designen blir en helt annen enn på de andre modellene.

Vanligvis er bildekvaliteten og lysstyrken dårligere på foldeobjektivene enn på de tradisjonelle. Til gjengjeld er ofte oppstartstiden kortere.

 

Hvordan bildekvaliteten på disse kameraene er, det vanskelig å si noe om. Normalt gjør Panasonic det bra på lave ISO-verdier, men når lyset blir dårlig, og ISO-verdien økes, mister man fort mye detaljer. Siden oppløsningen ikke er endret, størrelsen på bildebrikkene ikke er endret og prosessoren er den samme som før, antar vi at det ikke er de helt store endringene i bildekvaliteten heller. Bedre algoritmer for å optimalisere bildekvaliteten kan likevel ha medført forbedringer.

Det Panasonic har fokusert på, er å gjøre det lettere å få det bildet du ønsker, og det kan være like viktig som bildekvalitet. Hvis kameraet er så vanskelig å bruke at du ikke klarer å ta gode bilder, hjelper det lite med høy bildekvalitet. Derfor har alle disse modellene forbedringer som gjør det lettere for deg å få akkurat det bildet du ønsker, og på flere områder har de hørt på oss som tester, for å finne ut hvor det trenger forbedringer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen