Mindre kamera med større skjerm

Se større bilder i produktguiden

Exilim EX-Z500 har 5 megapiksler og 3x optisk zoom. I dagens megapikselrace må man forsøke å holde seg litt nøktern, og huske at flere megapiksler i første rekke gir deg større bildefiler og tregere håndtering i kameraet. Den høye oppløsningen er det sjelden man faktisk får bruk for. Derfor er 5 megapiksler nok til de aller fleste behov.

3x optisk zoom er også standarden på kameraer av denne størrelsen. Casio har valgt å fortsatt bruke et objektiv som kommer ut fra kameraet når man skrur det på, i stedet for det interne systemet som en del andre produsenter bruker. Dette fører vanligvis til litt lengre oppstartstid, men Casio hevder at kameraet skal være klart på under ett sekund.

Brennvidden på kameraet tilsvarer 38-114mm på et analogt kamera. Igjen savner vi vidvinkel, men mange vil sette pris på den ekstra telen. Lysstyrken er bra på de korteste brennviddene, med f/2,7, mens på tele må den opp i f/5,2 som er ganske svakt.

Casio har integrert en elektronisk bildestabilisator i kameraet. Dette er ikke like effektivt som en optisk stabilisator, slik en del andre produsenter nå har i sine små kameraer, men det er bedre enn å ikke ha det.

Se større bilder i produktguiden

Den største nyheten med kameraet er den enorme skjermen. Den dekker hele høyden på kameraet, og etterlater akkurat nok plass på siden til de viktigste knappene. 2,7 tommer er det største vi har sett på et lommekamera til nå. Skjermen har en oppløsning på 153 600 punkter. Dette er bedre enn på mange tidligere Casio-kameraer, men fortsatt et stykke bak mange andre produsenters skjermer. Spørsmålet blir selvfølgelig om man trenger større skjerm, når man ikke få høyere oppløsning. Vi har sett kameraer med 2 tommers skjerm og over 200 000 punkter. Det gir en meget skarp og klar skjerm. Hva som er å foretrekke skal vi ikke si for bastant før vi har testet det, men det er liten tvil om at det hadde vært bedre om oppløsningen hadde vært høyere.

Når det er sagt, må vi bøye oss i støvet for et kamera som måler 89 x 57 x 21mm, og likevel har fått plass til denne store skjermen. Casio har lagt zoom-funksjonen til en vribryter som ligger rundt utløseren. Dette sparer plass på baksiden, og er samtidig den beste løsningen for zooming på små kameraer, synes vi.

Se større bilder i produktguiden

Kameraet har en batterilevetid på 500 bilder i henhold til CIPA-standarden. Det er meget bra på et så lite kamera, og særlig skjermstørrelsen tatt i betraktning. Her er det gjort ordentlig arbeid med å spare strøm, og utvikle skjermer som ikke krever all verden av batteriet.

Kameraet kan på mange områder sammenliknes med Casio EX-Z57, som også har skjerm av denne størrelsen. Z57 har et annet objektiv med bedre lysstyrke, og noe kortere batterilevetid. I tillegg er det ingen bildestabilisator. Z57 er også noe større og tyngre.

Med to såpass like kameraer ville vi tro at Z500 erstatter Z57. Casio kaller det tilvekst, i sin pressemelding, og det kan tyde på at det kommer i tillegg til eksisterende modeller.

Hvis du aldri får stor nok skjerm på kameraet ditt, ser dette ut som kameraet for deg. Tidligere Casio-modeller har kommet bra ut i testene våre, og dette burde ikke være noe unntak. Dersom skjermstørrelse ikke betyr all verden, må du vente på en ordentlig test, før du kan vurdere om dette er kameraet for deg.

Kameraet vil bli tilgjengelig tidlig i september, og vil antakelig få en pris på rundt 3000 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen