Test

Min nabo Totoro

Satsuki flytter til landet med pappaen og lillesøsteren hennes. De gleder seg til å ta i bruk det sjarmerende og falleferdige huset ved siden av det enormt store treet. Det skal dog ikke ta lang tid før de to jentene oppdager at de ikke er de eneste beboerne.

På tide

Mei får en vill ferd inn i det store treet.
Mei får en vill ferd inn i det store treet.

Små sorte, og ikke helt ukjente, sot-troll rumsterer i huset til Satsuki og søsteren Mei. En dag oppdager lille Mei en rar skapning som henter nøtter fra under huset hennes. Hun bestemmer seg for å sette etter den hvite pelsdotten, noe som leder til en halsbrekkende forfølgelsesjakt langt inn i det enorme treet. Her møter hun den største kosebamsen du har sett. Et beist med svær munn, lange værhår og et mageomfang som burde gjøre enhver mann misunnelig. Det møtet skal bli starten på et noe spesielt vennskap.

"Min nabo Totoro" ble laget i 1988, og vi kan ikke si annet enn at det virkelig er på tide at den blir gjort tilgjengelig for det store, norske publikum. Filmen er også gjennombruddsfilmen til Hayao Miyazaki og Studio Ghibli. Filmen viser klare tendenser som blir mer fremtedende ved Miyazakis senere, og noen vil si bedre, filmproduksjoner. Uansett må vi kunne si "endelig".

Menneskelig

Det er godt med venner når det regner.
Det er godt med venner når det regner.

Hayao Miyazaki er i den senere tid kjent for å lage filmer som tar opp store spørsmål, samtidig som han satser stort på det fantasifulle. Likevel er menneskelighet et enormt viktig stikkord, og denne filmen er ikke noe unntak.

Søstrene i huset er nødt til å holde sammen; moren ligger på sykehust og faren jobber sene kvelder på universitetet. Midt oppi rare opplevelser i skogen klarer filmskaper Miyazaki nemlig å fortelle en historie om søskenkjærlighet de fleste klarer å kjenne seg igjen i, enten det nå er masete småsøsken eller beskyttende storesøsken man er vant med. Gode norske stemmer gjør også sitt for at opplevelsene til karakterene går under huden og blir der.

Konklusjon

Det føles rart å bedømme en film som er et så viktig utgangspunkt for senere storfilmer. Likevel, "Min nabo Totoro" kan ikke sammenlignes med Ghibli-filmer som "Princess Mononoke" eller "Nausicaä and the Valley of the Wind", og holder på mange måter ikke den samme kvaliteten. Denne filmen er søtere og mer forsiktig. Dette er en virkelige småbarnsfortelling, uten voldelige elementer. Når det først er sagt, er det en småbarnsfortelling det virkelig går an å rose opp i skyene, både når det gjelder farge og fantasibruken.

"Min nabo Totoro" er en milepæl og et "must" for de som kjenner Miyazakis verden fra før. Til de som ikke gjør det er det bare å håpe at denne filmen vekker en tørst etter å oppleve mer av den mannens magiske produksjoner. Filmen er ikke like storslått som tidligere nevnte produksjoner, men trenger den egentlig å være det? Dette er en søt og nær film om de viktige tingene, om kjærlighet og fantasi. Spesielt med tanke på hva denne filmen har satt i gang føles det direkte usselt å kalle den for noe annet enn en god film. Gratulerer, din veteran.

Naboen min, Totoro   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen