Millioner bruker norsk nettleser

Det norske programvareselskapet Opera har de siste fire årene gjort stor suksess i markedet for PDA og mobiltelefoner. Selskapet innså tidlig at markedet for internett på små enheter ville skyte fart, og satset tungt på å tilpasse nettleseren sin til et størst mulig utvalg av platformer.

I midten av 2001 ga satsingen lønn for strevet. Det nye Symbian-konsortiumet valgte å bruke selskapets nettleser i sitt referansedesign for kommunikatorer. Og allerede neste år kom den første Opera-utstyrte mobiltelefonen på markedet, Nokias 9210i Communicator.

Tre år senere har Opera blitt navnet på alles lepper i mobilbransjen. Nettleseren til selskapet er å finne i de fleste Symbian-telefoner på markedet, inkludert bestselgere som Nokia 6600 og Sony Ericsson P900. I tillegg har flere andre aktører som Sharp og Kyocera satset på nettleseren.

I går passerte det norske selskapet nok en milepæl. Den mobile utgaven av nettleseren deres har nemlig blitt lastet ned over én million ganger. Det skulle tyde på at en ikke ubetydelig del av smarttelefon-eierene i verden surfer på nettet ved hjelp av Opera.

Og nedlastningene er bare toppen av isfjellet. I fjor ble det solgt 2 millioner mobiltelefoner med Opera innebygget, av et totalt salg på 4 millioner smarttelefoner. Og bare i første kvartal i år har nye 1,4 millioner telefoner blitt sendt ut sammen med nettleseren.

Selskapet selv tror at noe av årsaken til suksessen ligger i Small Screen Rendering-teknologien. "Brukerene elsker å få tilgang til [vanlige nettsider] som et tillegg til å kunne gå inn på mobiloperatørenes datatjenester", sier administrerende direktør John S. von Tetzchner i en pressemelding.

Tetzchner har stor tro på selskapets videre fremgang, og påpeker at man blant annet er i ferd med å se de første Opera-utstyrte mobiltelefonene dukke opp på det amerikanske markedet.

Mørke skyer i horisonten
Alt er imidlertid ikke fryd og gammen for Opera. Andre nettlesere har begynt å gi selskapet tøff konkurranse, og i fremtiden kan den norske nettleseren risikere å miste noe av grepet sitt om bransjen.

Nokia, som er Operas desidert største kunde, har for eksempel gitt signaler om at selskapet ikke nødvendigvis vil bruke Opera i fremtidige mobiltelefoner. Den finske giganten har blant annet investert større summer i Mozilla Minimo, som skal bli en gratis nettleser for mobile enheter.

Microsoft har også blitt en stadig farligere konkurrent. Selskapet har lagt ned mye arbeid i spredningen av sin lommeversjon av Internet Explorer, som i dag brukes av alt av Smartphone-baserte mobiltelefoner.

Skal Opera klare å holde seg dominerende på nettleser-fronten kreves det at selskapet klarer å holde seg i tet av utviklingen. Det kan imidlertid bli vanskelig å konkurrere med et gratis alternativ. Eller for den saks skyld et alternativ som har verdens største programvaregigant i ryggen.

Last ned Opera på telefonen
Eier du en Symbian-basert mobiltelefon kan du laste ned en tilpasset versjon av Opera gratis fra selskapets hjemmesider.

Per i dag finnes Opera i utgave for følgende mobiltelefoner;

  • Nokia 3650, 7650, 6600, 6620, 7610 og N-Gage
  • Panasonic X700
  • Samsung D710
  • Sendo X
  • Siemens SX1
  • Sony Ericsson P800, P900, P910

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen