Millioner av PC-er rammet av antivirus-kræsj

McAfee har hatt en usedvanlig dårlig dag. En oppdatering til selskapets kjente antivirus-program som ble sluppet på onsdag har trolig ført til millioner av kræsjede PC-er verden over.

På University of Michigan alene kræsjet 8000 av selskapets 25 000 maskiner, melder Cnet. I Sverige måtte Systembolaget stenge 27 butikker, og antivirustabben skapte også problemer for en rekke andre aktører, skriver idg.se.

IT-administratorer trodde først det var et virus som førte til det massive sammenbruddet i systemene, men det viste seg raskt at det var antivirus-programmet som var problemet.

Oppdateringen fører til at den viktige systemfilen SVCHOST.EXE blir feiltolket som et virus, og fjernet fra systemet. Dette resulterer i at maskinen kræsjer og blir låst fast i en endeløs omstart. Siden maskinene ikke kan nås etter oppdateringen, har IT-ansvarlige i bedrifter vært nødt til å manuelt reparere en og en maskin.

– Feil skjer. Ingen unnskyldninger. Våre 7000 ansatte fokuserer nå på to ting. Først å hjelpe kundene våre som har blitt rammet av dette problemet å komme tilbake til hverdagen. Deretter, når det er gjort, å sørge for å få på plass rutiner som sørger for at dette aldri skjer igjen, sier Barry McPherson fra McAfee i en pressemelding.

Dette er ikke første gang et antivirusselskap skaper kaos i kundenes systemer. For bare tre måneder siden sperret Symantec tilgangen til Spotify for alle sine kunder.

Slik løser du det
Problemet oppstår kun på Windows XP-maskiner som kjører McAfee Antivirus.  Om du er rammet, vil du få opp en melding fra McAfee om et virus i filen w32/wecorl.a. Opplever du dette må du ikke under noen omstendighet starte maskinen på nytt. For å løse problemet, følg disse instruksjonene.

Vurderer du å skifte antivirus? Slik skifter du antivirus-program på 1-2-3.

Les også vår guide: Slik unngår du virus.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen