Millioner av maskiner med mobil

Du trodde kanskje mobiltelefonen som teknisk innretning var så avansert at kun mennesker kunne bruke den? Da tok du i så fall feil.

Det finnes nemlig millioner av tekniske innretninger som selv benytter tekniske innretninger. Og de er ikke engang spesielt intelligente.

Alarm og avlesning

På bransjespråket snakkes det om M2M, en forkortelse for det engelske uttrykket machine-to-machine, eller maskin-til-maskin som vi ville kalt det på norsk.

Det handler kort og godt om maskiner som kommuniserer med andre maskiner. Alt fra brusmaskiner til lysmaster kan kontakte datasentraler og melde om driftsfeil eller behov for mer Coca-Cola, for å nevn et par eksempler.

Stort vekstpotensial

Mobilbransjen opplever en stadig økning i behovet for M2M-løsninger, og der hvor det i dag snakkes om 8,5 millioner M2M-enheter i EU-landene, spås tallet å stige til 52 millioner innen 2011.

Økningen i antall M2M-installasjoner vil i denne perioden være på bortimot 44 prosent per år, heter det ifølge Cellular News i en analyse fra selskapet Berg Insight.

Et viktig vekstområde vil være GSM-baserte alarmer i kjøretøyer. Mens det i dag er opp til den enkelte å installere GSM-enheter med alarm- og sporingsfunksjon i bilen, vurderer EU et påbud om slike installasjoner i alle nye biler fra 2010, skriver Cellular News.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen