Windows Server-2003-støtten er nå avsluttet, og det kan gi mange utrygge nettsider.
Windows Server-2003-støtten er nå avsluttet, og det kan gi mange utrygge nettsider. (Bilde: Microsoft)

– Millioner av nettsider er sårbare for hacking

Svært mange bruker ennå server-operativsystemet Windows Server 2003, som ikke lenger støttes.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ved siden av de vanlige Windows-versjonen har Microsoft også et serverrettet operativsystem kalt Windows Server. Dette benyttes av mange servere over hele verden, som igjen driver millioner av nettsider. Nå viser det seg at Windows Server kan gjøre mange av disse svært utrygge.

Microsoft avsluttet nylig den utvidede støtten til den gamle 2003-versjonen av Windows Server, det vil si at selskapet ikke lenger slipper sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet. Det skriver sikkerhetsselskapet Netcraft.

175 millioner nettsider utsatt

Støtten ble avsluttet den 14. juli. Det som gjør det hele bekymringsfullt er at selskapet oppdaget at svært mange servere ennå ikke har oppgradert til nyere versjoner av Windows Server.

Antallet servere som kjører Windows Server 2003 har sunket jevnt og trutt de siste årene, men ligger fremdeles på rundt 600 000. Klikk for større bilde.
Antallet servere som kjører Windows Server 2003 har sunket jevnt og trutt de siste årene, men ligger fremdeles på rundt 600 000. Klikk for større bilde. Foto: Netcraft

Ifølge Netcraft finnes det 600 000 såkalte «Internett-rettede» maskiner som fremdeles bruker Windows Server 2003, og disse maskinene skal til sammen være verter for så mye som 175 millioner nettsider. 

Dette gir ifølge selskapet mange muligheter for nettbaserte angrep via sårbarheter som måtte bli oppdaget i fremtiden. Så sent som i november i fjor meldte vi om kritiske sikkerhetshull som også omfattet Windows Server 2003.

Mesteparten i Kina og USA

Dette er igjen en stor, potensiell fare for svært mange Internett-surfere, som for eksempel kan bli infisert med ondsinnet programvare i stor skala via populære  nettsider. 

Ifølge Netcraft befinner 55 prosent av de Windows Server 2003-baserte maskinene seg i Kina og USA. Det er uvisst hvor mange som befinner seg i Europa. Sikkerhetsselskaper skriver at det blant annet finnes en rekke banker som ennå bruker Windows Server 2003.

Selskapet anbefaler at særlig selskaper som håndterer transaksjoner og informasjon knyttet til betalingskort bør oppgradere så raskt som overhodet mulig. Mer informasjon om sikkerhetstrusselen finner du hos Netcraft.

Nå har mobiltelefoner også blitt farligere å bruke: Det er nemlig blitt registrert en massiv økning i ondsinnet programare til mobil »

(Via SoftpediaThe Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen