Miljø på dagsorden

Vi skaper mye avfall
Vi skaper mye avfall

Sammen med lanseringen av en rekke nye skrivere fikk Lexmark i dag også vist frem baksiden av medaljen. Elretur AS, der Stena Metall er en viktig aktør, tok i mot 69 000 tonn med elektronisk avfall i fjor, og antatt mengde i år er økt til 76 000 tonn. Dette tilsvarer godt over 16 kg per innbygger, noe som i volum tilsvarer 3,8 ganger volumet av slottet.

Alt dette går heldigvis ikke til spille. På Ausenfjellet har de en gjenvinningsgrad på 90 prosent. Mye kan med andre ord brukes på nytt.


<em>Dakkars hovedkortene... </em>
Dakkars hovedkortene...

Det er i denne sammenhengen at miljøgebyrene som nettbutikkene legger på produktprisen kommer inn. Dette gebyret går til å dekke det meste av omkostningene forbundet med gjenvinningen. Resten blir tatt fra videresalg av de materialene som blir gjenvunnet.

Hva gjør Lexmark?

Lexmark har hjemmehavn i USA, og selv om man kanskje ikke skulle tro det er de langt fremme med miljøhensyn i USA. Det er spesielt de enkelte statene som leder an. Dette gjør sitt til økt fokus på miljøet.


<em>Utstyrsoptimalisering er viktig</em>
-Utstyrsoptimalisering er viktig. Hans Arvid Rønning, markedsdirektør

Av konkrete konsekvenser har man fått redusert behovet for emballasje med 64 prosent. For kundene betyr dette mindre lagerplass og lettere håndtering, for Lexmark betyr det redusert bruk av lastebiler, færre paller og lavere håndteringskostnader. Totalt skal Lexmark ha spart 4 millioner USD på disse tiltakene i 2006. For miljøet innebærer dette en reduksjon på 14 prosent av lastebiltrafikken og reduksjon på 18 prosent av trepallebruken.

Lexmark har også en returordning for brukte tonerkassetter og printpatroner. Bedriftene rundt om er som oftest flinke til å returnere brukte tonerkassetter, men patroner til forbrukerne havner som oftest i søppelkassen. Bare to til tre prosent av de solgte patronene kommer tilbake til Lexmark. Sammen med nye blekkpatroner følger det med en plastpose som man kan legge de brukte patronene i, denne legges så i en postkasse. Lexmark betaler portoen og tar seg av patronene.


<em>Frode Michalsen, salgssjef konsument, tar sjanser med en ny skriver</em>
Frode Michalsen, salgssjef konsument, tar sjanser med en ny skriver

Det ble også lagt vekt på miljøfordelene med å ha en fargepatron fremfor mange fargepatroner. Med flere patroner øker mengden emballasje og dermed avfallet. Dobbeltsidig utskrift gjør også sitt til å få ned papirforbruket.

Nye produkter

Midt oppi alle de gamle og utrangerte produktene ble det også plass til noen nye. De nye produktene har vi strengt tatt fått presentert tidligere, men nå er de klare for markedet og prisene er klare.


Standarskrivere
 
Kameratilkobling
Dobbeltsidig
Trådløst
Veil. pris
Z1320
Nei
Nei
Nei
399
Z1420
Nei
Nei
Ja
749
Z1520
Ja
Ja
Ja
1049
3-i-1-skrivere
Kameratilkobling
Dobbeltsidig
Trådløst
Veil. pris
X2550
Nei
Nei
Nei
579
X3550
Ja
Nei
Nei
749
X4550
Ja
Nei
Ja
1079
X4850
Ja
Ja
Ja
1399
4-i-1-skrivere
Kameratilkobling
Dobbeltsidig
Trådløst
Veil. pris
X5070
Nei
Nei
Nei
979
X5470
Ja
Nei
Nei
829
X6570
Ja
Ja
Ja
1459
X9350
Ja
Ja
Ja
2099


<em>Ny skriver foran kassevis med utgåtte modeller</em>
Ny skriver foran kassevis med utgåtte modeller

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen