Tre F/A-18 Hornets fra Royal Australian Air Force på treningsoppdrag. (Bilde: Public Domain)

Militær går for Linux

Det australske forsvaret flytter over til det frie operativsystemet.

Stadig flere offentlige instanser går over til den frie og åpne operativsystemfamilien Linux. Myndighetene i München hevder for eksempel at de har spart 80 millioner kroner på å flytte over sine datasystemer, og nå beveger det australske militæret seg for alvor inn i Linux-verdenen.

Fra før har det australske forsvaret flyttet mer enn 600 IT-systemer til Intel-baserte servere som kjører Red Hat Enterprise Linux. Nå melder ytterligere 400 systemer sin overgang fra proprietære Tru64- og VMS-baserte plattformer.

Linux-migrasjonen vil forekomme de neste månedene, og markerer slutten for en nesten ti år lang oppgraderingsperiode av Australias radarovervåkningssystemer.

Linux i alle ledd

Overvåkningssystemene blir brukt til å følge med på det australske luftrommet ved hjelp av tre større radarinstallasjoner i delstatene Queensland og Vest-Australia, samt Nordterritoriet.

Her blir hundrevis av Red Hat-systemer brukt til støtte og vedlikehold. Kommando- og kontrollsentre for alle de tre radarinstallasjonene blir overvåket av det australske luftforsvaret i byen Adelaide, ved hjelp av HP-maskiner kjørende på Linux.

Flere fordeler

Linux-ingeniør Jamie Birse forteller til nettsiden iTnews at det australske forsvaret flytter over til Linux for å dra nytte av skalering, skreddersydd tilpasning og reduserte utgifter:

– Fleksibiliteten ved å ha tilgang til kildekoden, samt å kunne gjøre endringer i kjernen – som å programmere drivere for spesifikk maskinvare, er svært viktig, sier han.

Prosjektet har kostet cirka 1,4 milliarder kroner, men har ikke vært uten sine utfordringer på veien. Ett av problemene var å sette opp automatisk utrulling av servere, men nå som dette er i boks, skal framtidige oppgraderinger gå lekende lett.

Det norske forsvaret benytter seg ikke av Linux, men i 2007 inngikk våre naboer i Sverige en avtale med Linux-distrubutøren Red Hat om å migrere sine servere fra Windows NT til Red Hat Enterprise Linux. Én av årsakene bak flyttingen den gangen var sikkerhet.

(Kilde: iTnews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen