En mikro-vindmølle som er montert på en amerikansk "nickel" (5 cent-mynt). Mynten har en diameter på 21,21 mm.
Teknofil
En mikro-vindmølle som er montert på en amerikansk "nickel" (5 cent-mynt). Mynten har en diameter på 21,21 mm. (Bilde: Uta.edu)

Ti av disse mikro-vindmøllene får plass på et riskorn

Og snart kan de lade mobiltelefonen din.

Slik du bruker smartmobilen din i dag, med videoer og spill, full lysstyrke på skjermen, Bluetooth påslått og femten programmer som kjører i bakgrunnen, er det jammen ikke rart at batteriet også tappes på et blunk. At den dumme smartmobilen ikke klarer å levere som forventet, kan nok oppleves som skikkelig, skikkelig kjipt for mange.

Nå har det kommet en ny, potensielt fungerende løsning som muligens vil kunne gi deg mer batterikraft på mobilen etter hvert, melder Ubergizmo. Vi snakker altså om 1,8 millimeter store mikro-vindmøller som skal kunne festes på et mobildeksel.

Ti på et riskorn

Det er forskere ved University of Texas Arlington som står bak oppfinnelsen, og et taiwansk selskap har allerede kjøpt rettighetene til å bruke mikro-vindmøllene kommersielt. Førsteamanuensis Smitha Rao og professor J.-C. Chiao ved universitetet forklarer at det går om lag ti mikro-vindmøller på et riskorn, eller hundrevis av dem på et mobildeksel. Energiproduksjonen foregår ved at dekselet kommer i kontakt med vind, eller at du vifter med det i luften.

– Disse mikro-vindmøllene fungerer bra fordi metallegeringen er fleksibel, og Smithas minimalistiske design gir stor funksjonalitet, sier Chiao på universitetets nettsider.

Nikkel er metallet som brukes i denne sammenheng. Problemet med andre typer legeringer i et så lite format er at metallet fort kan bli sprøtt, og dermed knekker.

Dessverre ikke så veldig beskrivende video, men dette er altså oppfinnelsen:

Når får vi se det på markedet?

Oppfinnelsen skal etter sigende være svært rimelig å masseprodusere, noe som taler for at det kan bli et virkelig produkt ut av dette.

– Tenk deg at disse kan bli laget rimelig til all slags bærbar elektronikk. Da kan du for eksempel ha dem på et deksel for smartmobilen din. Når telefonen er tom for batteri, er alt du trenger å gjøre å sette på dekselet og riste mobilen i lufta i et par minutter, så kan du bruke den igjen, forklarer Chiao.

Han forteller videre at tusenvis av disse vindmøllene for eksempel kan festes på hustak, og sånn sett være et alternativ til solceller.

Vi kan legge til at el-biler kanskje kunne dratt nytte av en slik løsning på taket også?
Her er Rasperry Pi-bilen, laget av NTNU-studenter

(Kilder: University of Texas Arlington, Ubergizmo, WinMEMS Tech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen