TEST: Middels ytelse til middels pris
Test

Middels ytelse til middels pris

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Sony Alpha 300

Positive ting Rask oppstart og autofokus, «Live View».
Negative ting Få ekstrafunksjoner, svak på serieopptak.0

Testresultater

Sony Alpha 300

Positive ting Rask oppstart og autofokus, «Live View».
Negative ting Få ekstrafunksjoner, svak på serieopptak.0
Sony Alpha 300 er neste trinn opp fra grunnmodellen Alpha 200 som vi også har med i denne testen. Alpha 300 har samme oppløsning som Alpha 200, samme objektiv, i tillegg til så å si samme størrelse og vekt som lillebroren.

Smart skjerm
Kamerahusene fra Sony utmerker seg ikke spesielt som små og lette. Dette huset veier 582 gram uten objektiv og batteri, og størrelsen er merkbart større enn de minste, uten å føles altfor omfangsrikt. Skjermen er på normale 2.7 tommer, og fungerer ålreit i sollys.

En morsom detalj med skjermen er at den kan vippes ut, slik at du kan se den når du holder kameraet høyt eller lavt, og ikke kan bruke søkeren. For en av forskjellene mellom dette kameraet og den mindre modellen, er at Alpha 300 støtter «Live View». Det vil si at du kan bruke skjermen som søker, i stedet for den optiske søkeren du må ha inntil øyet for å bruke.

Brukervennlighet

Alle kamerahusene fra Sony benytter seg av mekanisk bildestabilisering, som medfører at man alltid har funksjonen tilgjengelig, uavhengig av objektivet. Alpha 300 har i tillegg maksimalt ISO-tall på 3200, og i kombinasjon med stabiliseringen gjør dette at kameraet yter under dårlige lysforhold. Objektivet vi har testet med dette kameraet er et helt ordinært standard zoomobjektiv (18-70 mm), uten egen fokusring for manuell fokusering.

Ergonomien ellers er god, med bra balanse under fotograferingen. Etter som kameraet ikke er blant de minste, antar vi at de aller fleste vil kunne få et godt og stødig grep om dette kameraet.

Kameraet har standard utvalg av programmer, i tillegg til seks ferdige innstillinger for spesielle forhold. Det finnes også en innebygd funksjon for å kompensere for vanskelige lysforhold. Her justerer kameraet eksponeringen i lyse og mørke områder i samme bilde, for å lage et mer balansert bilde.

Menysystemet er på norsk, noe vi forventer for et kamera som skal selges til nybegynnere her hjemme. Det er ingen ytterligere hjelp- eller støttefunksjoner innebygd i kameraet. Det er heller ingen redigeringsmuligheter utover å rotere bildet.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten til Alpha 300 er så å si den samme som for lillebroren, men vi mener å finne systematiske forskjeller i favør av 300 når vi tar bilder i dårlig lys. Da vil bilder i maksimal ISO-innstilling, ISO 3200, ha mindre bildestøy enn lillebror. Selv om dette er tilfellet, vil vi likevel ikke anbefale denne innstillingen med mindre det er tvingende nødvendig for i det hele tatt få et bilde.

Det er langt mindre støy i ISO 1600, og for all normal bruk er denne å betrakte som maksinnstillingen. I dagslys er forskjellene langt mindre. Her er skarphet og fargemetning tilfredsstillende, selv om det finnes kameraer som lager bedre bilder. Vi har også funnet bildefeil som særlig på utskrifter kan være skjemmende.

Konklusjon
Vi gir Sony Alpha 300 terningkast 4, og plasserer det like under midten av feltet. Vi er fornøyde med prisen, med innebygd bildestabilisering, rask start og autofokus. Det som trekker ned er en bildekvalitet som er svakere enn konkurrentenes, fravær av innebygde redigeringsmuligheter, samt størrelse og vekt i forhold til kameraets kapabiliteter.

Det finnes også et Sony-kamera som heter Alpha 350 som har nøyaktig samme funksjonalitet som dette, den eneste forskjellen er at oppløsningen er økt til 14 megapiksler. Det er ikke med i denne testen.

Les også testene av Canon 450D, Nikon D60, Nikon D80, Pentax K20D, Pentax K200D, Sony Alpha 200Sony Alpha 700 og Olympus E-420.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen