Skjermbilde fra OnSight-programvaren som er utviklet av NASAs Jet Propulsion Laboratory i samarbeid med Microsoft. Faktiske data fra Mars-roveren brukes til å lage en 3D-modell av omgivelsene, og forskere kan «møtes» rundt roveren.
Skjermbilde fra OnSight-programvaren som er utviklet av NASAs Jet Propulsion Laboratory i samarbeid med Microsoft. Faktiske data fra Mars-roveren brukes til å lage en 3D-modell av omgivelsene, og forskere kan «møtes» rundt roveren. (Bilde: NASA/JPL-Caltech)

Microsofts nylanserte «hologram-briller» skal hjelpe NASA med å utforske Mars

Utvikler løsning som gjør det mulig for forskerne å «gå rundt» på den røde planeten.

I forbindelse med Windows 10-pressekonferansen onsdag kveld, lanserte Microsoft også et sett VR-briller som kan «pynte på virkeligheten» ved å plassere datagrafikk oppå de omgivelsene du ser gjennom brillene. Microsoft kaller dette hologrammer, men konseptet er nok mer kjent som «utvidet virkelighet» eller «augmented reality». Brillene har fått navnet HoloLens.

Nå melder NASA og Microsoft at de har inngått et samarbeid om å utvikle en programvare som kalles OnSight, som vil gjøre det mulig for forskere å jobbe virtuelt på Mars ved hjelp av HoloLens-brillene.

Forskere fra hele verden kan «møtes» virtuelt på Mars

Ifølge NASA vil HoloLens gjøre forskerne i stand til å utforske overflaten på Mars og planlegge ulike vitenskapelige operasjoner på Mars, sammen med Mars Curiosity-kjøretøyet. 

– OnSight gjør våre rover-forskere i stand til å gå rundt og utforske Mars fra kontorene sine. Det endrer fundamentalt hvordan vi oppfatter mars, og hvordan vi forstår det miljøet på Mars som omgir roveren, sier Dave Lavery i Mars Science Laboratory i en pressemelding.

Foto: Microsoft

OnSight vil bruke data fra Mars-kjøretøyet til å lage en 3D-modell av landskapet rundt kjøretøyet, slik at forskere fra hele verden kan «møtes» virtuelt for å studere omgivelsene fra et førsteperson-perspektiv, og planlegge aktiviteter. 

Mister dybdeforståelsen på dataskjermer

Frem til nå har de som har styrt Mars-kjøretøyet vært nødt til å se på stillbilder fra Mars på en dataskjerm, og så prøve å forstå hva de ser. Men selv ved bruk av 3D-bilder mister man den naturlige dybdeforståelsen som vi bruker for å forstå hvordan objekter forholder seg til hverandre. VR-briller skal løse dette.

OnSight bruker det som ser ut som en slags hologrammer til å legge på informasjon i synsfeltet til den som har på seg HoloLens-brillene – slik at det blir som en blanding mellom virkelighet og virtuell virkelighet. De som har på seg brillene skal kunne bevege seg rundt på overflaten, og også kunne bøye seg ned for å kikke nærmere på for eksempel en stein, og betrakte den fra ulike vinkler.

– Dette verktøyet gjør dem i stand til å utforske roverens omgivelser omtrent som en geolog ville gjort ute i felten her på vår egen planet, sier Jeff Norris, som jobber med OnSight-prosjektet for NASAs Jet Propulsion Laboratory.

OnSight vil testes ut senere i år, og man ser også på muligheten for å bruke teknologien i forbindelse med fremtidige reiser til Mars. 

Les mer om Microsoft HoloLens:
Nå kaster Microsoft seg inn i kampen om fremtiden »

(Kilde: NASA)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen