Du må fram med kniven for å kunne komme deg inn til komponentene i Surface Laptop.
Du må fram med kniven for å kunne komme deg inn til komponentene i Surface Laptop. (Bilde: iFixit)

– Surface Laptop er et limfylt mareritt

Omtrent umulig å reparere, ifølge nettstedet iFixit.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

iFixit er nettstedet som spesialiserer seg på grundig og veldokumentert dissekering av elektroniske forbrukerprodukter med det formål å finne ut hvor lett de lar seg reparere. Nå har turen kommet til Microsofts første fullverdige, bærbare PC, og resultatet er ikke direkte oppløftende.

 Surface Laptop endte opp med intet mindre enn 0 av 10 poeng på iFixits såkalte «reparérbarhetsskala», noe som i klartekst betyr at maskinen er mer eller mindre umulig å fikse.

– Limfylt uhyrlighet

cDJGvLqEM4WeCuZr
cDJGvLqEM4WeCuZr Foto: iFixit

Etter å ha tatt maskinen fra hverandre konkluderte nettstedet med at Surface Laptop ikke er ment å bli demontert i det hele tatt, og at det rett og slett ikke lar seg gjøre å komme inn i maskinen uten å forvolde omfattende skade.

Mye av grunnen til dette er at maskinen er full av lim, og det nye alcantara-stoffet sitter ekstremt godt på. Prosessen var såpass ille at iFixit velger å benytte karakteristikken «limfylt uhyrlighet» om Surface Laptop.

Av spesifikke momenter bemerket nettstedet blant annet at batteriet både er vanskelig å farlig å fjerne, og at prosessen tok ti trinn å gjennomføre. Som iFixit peker på bidrar dette til å gi maskinen begrenset levetid.

Surface Laptop ferdig demontert.
Surface Laptop ferdig demontert. Foto: iFixit

Hovedkomponenter loddet fast

Ellers er både prosessoren, minnet og SSD-en loddet fast til hovedkortet, som selvsagt gjør oppgraderinger av disse komponentene til en heller brysom affære. Hodetelefon-jacken er en av de få komponentene som teknisk sett kan byttes ut, men ifølge iFixit må du grave deg gjennom både kjøleribben, viften, skjermen og hovedkortet for å få tilgang til den.

Til sammenligning er heller ikke den konkurrerende maskinen MacBook Pro en dans på roser på reparere, men den seneste 13-tommersversjonen av Apples bærbare fikk i det minste 1 av 10 mulig poeng på iFixits reparérbarhetsskala og er dermed marginalt mer tilgjengelig enn Surface Laptop.

Alle detaljene fra demonteringen av Microsofts nye laptop finner du hos iFixit. Du kan også sjekke ut videoen under.

Reparasjonsvennlig eller ei, vi liker Surface Laptop: Her er vår test »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen