Microsoft Zune

SPESIFIKASJONER

Kapasitet: 30 GB
Størrelse: 112 x 61 x 15 mm
Vekt: 160 gram
Batteri: Oppladbart, ikke-utskiftbart. Opptil 14 timer spilletid med audio, opptil 4 timer foto/video.
Filformater: MP3, WMA og AAC. Vær oppmerksom på DRM-begrensninger.
Overføringsmetode: USB2 via proprietær kabel.
Radio og diktafon : Radio inkludert, men ikke diktafon
Pris: ca. 2000
Annet: Wi-Fi mulighet for begrenset deling avsanger.

Takk til Digital Impuls for lånet av Zune.

Zune er Microsofts første mp3-spiller, og kommer på markedet hele ni år etter at den første mp3-spilleren i verden ble lansert.

Microsoft har vært gjennom det før. Et nytt marked oppstår, og det går dem hus forbi. De kommer på banen langt uti kampen, med greie, om ikke glimrende produkter. Ved så å satse avsindige mengder penger på produktutvikling, reklame, integrering med Windows, oppkjøp av andre selskaper, og så videre, ender de opp med å bli dominerende på på feltet. Et typisk eksempel er nettlesere, der Microsoft Internet Explorer etterhvert knuste Netscape.

Når det gjelder mp3-spillere blir dette litt vanskeligere. Apple og Creative er neppe oppkjøpskandidater, og du kan ikke legge ved en mp3-spiller med Windows. Det er derfor håp om at Microsoft har lagt ned all sin oppmerksomhet i produktutvikling, for å få til en spiller som virkelig kan kjempe til seg markedsandeler.

Avansert innpakning
For de som har sett "Microsoft pakker inn iPod"-videoen, kan det virke som om Microsoft har lært litt av gamle feil når de har pakket inn Zune. Og boksen er stilig den. Kanskje er det bare vår feil at vi nesten rev den i stykker for å finne CD-en og manualen, før vi oppdaget at de kunne nås fra en åpning på andre siden av boksen.

Her er ikke mye tilbehør, men det som trengs. Øreplugger, en god, beskyttende bærepose, programvare, manual og en kabel for å plugge spilleren til datamaskinen. Sistnevnte er en spesialkabel som kun kan benyttes til Zune. Microsoft er ikke alene om en slik løsning, og vi kan ikke fatte og begripe hvorfor det skal være så vanskelig å benytte seg av standard USB-kabler til slikt. Tjener selskapene mye på å selge reservekabler?

Slank og pen

Zune er hermetisk lukket, noe som betyr at du ikke kan skifte ut batteriet etterhvert som spilleren blir gammel. Du kan heller ikke ta med deg ekstra batterier når du reiser på langtur.

Pen, men stor
Når du ser Zune for første gang, er det to ting som slår deg. Den ene er at spilleren er veldig stor. Faktisk er den vel så stor som noen av videospillerne vi nylig testet. Den er også større enn en gammel iPod 2G, men noe lettere i forhold til størrelsen.

Den andre tingen du merker deg ved spilleren er skjermen, som også er stor. Med tre tommer er den mer egnet for video enn hovedkonkurrentene, og både bilder og menyer får mer plass å boltre seg på.

Overflaten til Zune er av en behagelig, litt ru plast, som ikke under noen omstendigheter er mottagelig for fingermerker. Den eneste bevegelige delen på spilleren er hold-bryteren på toppen. Det har ikke blitt kuttet i noe på produksjonssiden; Zune er gjennomført solid. Du kan trykke og bøye og kneppe uten at det kommer et eneste knirk.

Baksiden og sidene av Zune inneholder ingen ting, og er fri for logoer og annet rusk. Kun Zune-logoen på baksiden bryter den hvite flaten. Forsiden er dominert av skjermen og navigasjonstasten, samt en tilbake- og en spill av- tast. Nederst på baksiden er en liten hilsen: "Hello from Seattle" (Microsoft har sitt hovedkvarter i nærheten av Seattle). Like ved står det "Assembled i China".

Selv om spilleren er litt stor, ligger den godt i hånden, og med unntak av hold-bryteren, kan du styre alt med tommelen.

Microsoft Zune 30

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen