Microsoft krever 30 prosent av app-inntektene

Microsoft følger i Apples fotspor

Vil ta 30 prosent av Metro-app-inntekter i Windows 8.

Når utviklere begynner å lage touch-applikasjoner til Windows 8, må de belage seg på at Microsoft tar 30 prosent av inntektene fra applikasjonene. En identisk avtale finner vi i Apples App Store, hvor utviklere også må gi fra seg en prosentandel av inntektene til butikkeieren.

Gjelder bare Metro-apps

Det var ikke lenge siden vi skrev om at Windows 8 vil få applikasjonsbutikk, og nå har Microsoft røpet litt mer informasjon om hvordan butikken vil fungere.

Kommende Windows-applikasjoner vil bli delt i to kategorier i Windows 8. Enten vil de være laget for «vanlige maskiner», med mus og tastatur, eller så vil de være såkalte «Touch First»-applikasjoner. Disse skal være rettet mot nettbrett-brukere, og vil hovedsaklig benytte seg av berøringsfølsomme kontroller, selv om de også skal kunne fungere på vanlige maskiner med mus og tastatur.

«Touch First»-applikasjonene vil i motsetning til vanlige applikasjoner til Windows bli distribuert gjennom Microsofts egne applikasjonsbutikk, og faller dermed under en ny foretningsmodell, som vil ta 30 prosent av inntektene til utviklerne.

Det er selvfølgelig ikke første gang vi ser en foretningsmodell som dette, da Apple har fulgt den samme oppskriften siden de åpnet App Store for deres mobilplattform. Forskjellen er imidlertid at hvis utviklerne ikke vil lage en Metro-versjon av applikasjonen sin, kan de fortsette å selge enn «vanlig» utgave, uten å måtte betale Microsoft.

Dermed blir spørsmålet for mange utviklere om den ekstra eksponeringen og den enkle distribueringen er verdt den ekstra kostnaden. De vil imidlertid være nødt til å betale Microsoft hvis de vil ha en Metro-versjon av applikasjonen sin.

Windows 7 + Metro = Windows 8?

Mange ser nå på den kommende Windows 8-oppdateringen som en mindre oppdatering til Windows 7, pluss en tilleggspakke i form av Metro-grensesnittet.

Microsoft har selv sagt at brukere kan selv velge hvilket grensesnitt som passer hver enkelt bruker best, hvor de ser for seg at Metro vil egne seg best for de som er ute etter et enkelt, overfladisk operativsystem, mens de som vil fortsette med den klassiske Windows 7-funksjonaliteten kan gjøre det.

Les også: – Windows 8 på ARM kjører ikke vanlige programmer

(Kilder: Apple Insider, Electronista)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen