Microsoft satser på x86-64

Microsoft avgjørelse om ikke å støtte Itanium 2 med sin "Cluster Edition", oppfattes neppe som gode nyheter hos Intel. Windows Server 2003 Compute Cluster Edition rettes istedet for bruk sammen med AMD Opteron eller Intel Xeon EM64T.

Det skal påpekes at dette er den første versjonen som Microsoft begir seg inn på og det er ingen umulighet at det vil komme en egen versjon for Itanium senere.

Itanium-arkitekturen er noe spesiell og det tar derfor ekstra ressurser å utvikle for denne plattformen. Microsoft fokuserer høyst sannsynligvis på de områdene de kan selge mest. Cluster-servere basert på x86-64 har opplevd sterk vekst, noe som gjør dette markedet spesielt attraktivt.

Intel har den siste tiden prøvd å male et suksessbilde av Itanium, men dette er også litt i strid med tidligere uttalelser fra selskapet der man måtte innrømme at prosessoren ikke helt hadde klart å leve opp til forventningene. I sommer ble det sagt at Itanium og Xeon på sikt skal passe ned i samme sokkel. Kanskje dette er en pen måte å fjerne IA64 fra markedet og flytte fokuset over på en annen serie?

Dersom Microsoft klarer å holde tidsplanen vil den første beta-versjonen av Windows Server 2003 Compute Cluster Edition være tilgjengelig første halvdel 2005. Det endelige produktet blir trolig lansert neste høst - midt i beste "dobbelkjernesesong".

(Kilde: Cnet, Intel, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen