Microsoft med nytt bildeformat

Microsoft lanserte det nye formatet på WinHEC-messen i Seattle, og vil bli støttet i Windows Vista. Det vil også komme støtte for Windows XP.

Alternativ tekst mangler

Hensikten med Windows Media Photo, som får filtypen WDP, er å tilby et format som i større grad tilfredsstiller behovene til dagens digitalfotografer og nye kommunikasjonsmetoder.

Foreløpig er det ikke mulig for oss å teste filformatet, men Microsoft hevder en komprimering på 24:1. Hva det betyr i praksis hva gjelder bildekvalitet, vet vi ikke. Men Microsoft sier at det skal gi halve filstørrelsen av JPEG, med samme bildekvalitet eller bedre. Formatet støtter også såkalt ”lossless” komprimering – komprimering uten tap av data, i forholdet 2,5:1. Det forventes også noe bedre resultater enn med JPEG-2000, men med mindre krav til prosesseringen.

Et av problemene med dagens JPEG-standard, er at hvis du skal rotere et bilde, må det først dekomprimeres, deretter roteres, og så komprimeres igjen. Siden du mister data hver gang det komprimeres, så vil en slik operasjon gå utover bildekvaliteten. Dette er ikke nødvendig med Windows Media Photo.

Ut fra den informasjonen som er tilgjengelig nå, ser det ut som dette kan bli et skritt opp fra dagens etter hvert aldrende JPEG-format. Men det vil avhenge en del av Microsofts lisensiering. Den er ennå ikke klar, annet enn for implementering som en komponent av ”XML Paper Specification”. Det er derfor vanskelig å si noe om hvilken utbredelse formatet vil få. JPEG-2000 ble aldri noen standard, antakelig på grunn av lisensieringen.

I en uformell leserundersøkelse på CNet.com, sier halvparten av leserne at de ser positivt på det nye formatet, men at de er bekymret fordi det er et Microsoft-format. Vi må vente og se om bekymringene er rettmessige.

Hos Microsoft kan du finne mer informasjon om det nye filformatet.

(Kilder: Hardware.no, CNET news.com og Microsoft.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen