Microsoft lisensierer bort Windows-koden

Lisensiering av Windows Server-kildekoden vil gi bedrifter som har behov for det god mulighet til å få innblikk i hvordan operativsystemet fungerer, og å tilpasse egenutviklet programvare til å samarbeide bedre. Lisensen vil derimot forby kopiering og endring av Windows-kode.

Grunnen til at Microsoft nå må åpne kildekoden, er at betingelsene fra EU-kommisjonen krever det. Microsoft har tidligere måtte slippe en versjon av Windows uten Windows Media Player, og måttet betale en bot på 497 millioner euro, omtrent 4 milliarder kroner.

EU-kommisjonens betingelser spesifiserer kun at Microsoft må lisensiere ut kildekoden til nettverksprotokollene i Windows Server 2003. Analytikere tror at selskapet kommer til å begrense omfanget av lisensen så mye de kan. Utspill fra Microsoft selv ser ut til å motsi analytikerne.

- Vi annonserer i dag at vi også vil lisensiere Windows-kildekoden slik at envher som tar kode også har tilgang til den kildekoden, sa hovedadvokat i Microsoft, Brad Smith, til Reuters. Det kan tyde på at selskapet vil lisensiere ut hele kildekoden til operativsystemet.

Microsoft er ikke fornøyd med at de nå må åpne kildekoden, og vil svare EU i midten av februar. I april vil EU høre på anken. For å få tilgang til kildekoden, må en bedrift betale en foreløpig ukjent sum, og signere en restriktiv lisensavtale. De nøyaktige detaljene i lisensen er foreløpig ikke kjent.

Kilder: Reuters, BetaNews

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen