Microsoft fortsetter satsingen på Tablet PC-er

Årets salg bærer preg av at Tablet PC-er enda er langt ifra så billige som de burde være for å bli student-hiter, eller en hit i det hele tatt, noe de ellers har kraftig potensiale til. En egentlig mangel på interessante maskiner synes vi også å være vitne til, hvor stikkordene over nesten hele rekka er forholdsvis lav batteritid og få dockingløsninger som tilbyr godt med tilkoblingsmuligheter. Dermed er både studenter som krever god batteritid og bedriftsinnkjøpere som ofte ønsker meget gode dockingstasjoner litt fraskrekket til å ta skrittet over.

Blant overfloden av XGA-skjermer på 12-14" er det allikevel noen friske pust, for eksempel Toshiba Portégé M200 med en SXGA+-skjerm på 12" og Nvidia GeForce™ FX Go5200 (32MB). Selv om Tablet PC-er ikke trenger noe så "heftig" skjermkort, er Toshiba Portégé M200 en noe spesiell maskin som har fått mange til å snuse på Tablet PC-er på grunn av den høyoppløselige skjermen. Allikevel har den også sine mangler, blant annet ingen integrert optisk stasjon.

En annen litt nyere maskin som kanskje er interessant er Fujitsu Siemens T4010. T4010 har integrert optisk stasjon (DVD-brenner eller CD-brenner/DVD-leser), Bluetooth, WLAN, IR, en oppgitt batteritid på rundt 4 timer (mulighet for opp mot 8-9 timer med ekstrabatteri installert) og en vekt på rundt 2Kg. At den også tillater bytting av batteri mens den er i gang teller heller ikke negativt. Den har dog kun en XGA-skjerm, men til gjengjeld skal denne ha god innsynsvinkel, noe som egentlig er et must for Tablet PC-er.

Microsoft lanserte tidligere i høst Windows XP Tablet PC Edition 2005, en oppgraderingspakke for tidligere Tablet PC-versjoner av Windows XP. Mange funksjoner som uinvidde i "Tablet-universet" muligens regnet for en selvfølge ble endelig implementert. Blant annet inndata-knapper i tekstfelt for bruk av penn tilnærmet overalt kom endelig på plass. Microsoft har varslet at de skal fortsette å utvikle slike funksjonsutvidende pakker før de lanserer den neste store versjonen av Windows i Tablet-versjon som antageligvis kommer rundt samme tid som den neste versjonen av Windows.

Vi håper på en opptur for Tablet PC-er i 2005, nåværende salgsstatistikk viser også en økende interessere for denne typen maskiner. I følge Microsoft selv har denne salgsoppturen hittils vært mest tilstede i småbedriftsmarkedet, noe som vi ser på som eneste mulige sted hvor salgsoppturen kunne ha vært, maskinene er jo ikke priset for så mange andre. Og dette er veldig synd. Det potensielle markedet for denne typen maskiner er stort, men maskinene er priset alt for høyt til for eksempel studenter, selv de som vurderer litt dyrere maskiner. Hadde allikevel Tablet PC-er fått et fotfeste i denne gruppen følger gjerne slike maskiner studentene ut i arbeidslivet senere også, noe som videre hadde gitt grobunn for dette markedet.

For mer informasjon om Windows XP Tablet PC Edition 2005 kan du se på Microsoft sine hjemmesider.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen