Microsoft surrer videre rundt gratis Windows 10
(Bilde: Microsoft)

Microsoft surrer videre rundt gratis Windows 10

Alle får fullversjonen, men ikke alle får beholde den.

Hvor enn mye vi liker operativsystemet Windows 10, er det ingen tvil om at Microsoft har noen utfordringer. En av utfordringene har med kommunikasjon å gjøre – i et halvt års tid har det nå vært veldig mye frem og tilbake rundt hvem som får OS-et gratis, og hvem som må betale.

I et ferskt blogginlegg forsøker nå Microsofts Gabe Aul å nøste opp i forviklingene.

To valg

Det som er klart, er at når Windows 10 slippes den 29. juli i sommer, vil alle som ønsker seg Windows 10 ha inntil to valg, avhengig av om de fra før sitter på en gyldig Windows-lisens eller ikke.

Valg nummer én er kun for de som fra før har et gyldig eksemplar av Windows 7 eller Windows 8. Disse kan gå for å oppdatere til fullversjonen av Windows 10, som da naturligvis vil fungere som Windows vanligvis gjør – på godt og vondt. Dette gjelder uansett om de frem til nå kun har brukt sitt gamle operativsystem, eller om de benytter seg av en tidlig versjon av Windows 10 via «Windows Insider»-programmet.

Windows 10 er «gratis» så lenge du er villig til å være betatester for Microsoft.
Windows 10 er «gratis» så lenge du er villig til å være betatester for Microsoft. Foto: Microsoft

Valg nummer to gjelder også for de som per i dag ikke har en gyldig Windows-lisens, eller sitter på Windows Vista eller en eldre versjon av operativsystemet. Disse kan velge å bli med – eller forbli, alt ettersom – i det nevnte Insider-programmet. De vil også få fullversjonen av Windows 10 den 29. juli, men da stopper det heller ikke der.

Det vil si at når Microsoft bestemmer seg for å slippe en ny byggversjon av Windows 10, vil den automatisk lastes ned og installeres – med hva den enn måtte ha av ny og ukjent eller dårlig fungerende funksjonalitet.

Du kan med andre ord fortsette å bruke Windows 10 uten lisens, siden du «betaler» for deg ved å være betatester. For folk som uansett synes det er stas å være først ute trenger ikke dette å være så dumt. Men skulle du være ute etter en så stabil opplevelse som mulig, vil alternativet bli å avinstallere Windows 10 eller kjøpe en lisens.

Eller kanskje prøve et annet operativsystem.

Vil du vite mer om Windows 10?
Slik er de forskjellige Windows-versjonene >>>

(Kilde: Blogging Windows)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen