En skjermdump fra Tom Clancy's The Division, ett av de graffikkmessig råeste spillene som er nå. Med Ny DirectX-versjon kan slikt bli enda bedre.

Microsoft skal vise frem fremtidens spillgrafikk

Fem års ventetid er snart over.

Siden versjon 11 kom ut i 2009 har det skjedd ganske lite med DirectX, men nå skal det snart endre seg. På spillutviklerkonferansen GDC skal Microsoft, i samarbeid med tre selvsagte og én uventet samarbeidspartner, avsløre sin nye grafikkplattform.

Hver gang en helt ny DirectX-versjon har blitt lansert har det brakt med seg en rekke forbedringer for spillgrafikk. Sist fikk vi funksjoner som tesselering og skikkelig støtte for flerkjerneprosessorer, og tilsvarende sprang kan også være tilfelle denne gangen.

Kan ikke røpe noe offisielt

20. mars i år slippes DirectX 12.
20. mars i år slippes DirectX 12.Foto: Microsoft

Likevel er det én ting som tyder på en kursendring i DirectX 12.

Ingen bør blir overrasket over at Microsoft har samarbeidet med AMD, Intel og Nvidia. Disse tre gigantene har nemlig de siste ti-femten årene vært uløselig knyttet til spillgrafikk, da alle spillmaskiner inneholder maskinvare fra minst én av disse. Den fjerde partneren er dog Qualcomm – en sentral spiller innen mobiltelefoner og nettbrett.

Opplysningen om at DirectX 12 er på vei, og avdukes altså 20. mars i år, kommer rett fra Microsoft selv via teknologiutviklerbloggen MSDN – men noe mer enn datoen, temaet og samarbeidspartnere vil de ikke røpe. Det bekrefter også selskapets norske arm:

– Det eneste vi kan si er nok at dere må vente til den datoen som er oppgitt på MSDN, sier kommunikasjonsdirektør Christine Korme i Microsoft Norge til Hardware.no.

Mobil spillgrafikk i vinden

Qualcomm er ikke alene om å lage mobil verstinggrafikk. På CES 2014 fikk vi se Nvidias nye Tegra K1.
Qualcomm er ikke alene om å lage mobil verstinggrafikk. På CES 2014 fikk vi se Nvidias nye Tegra K1.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hun vil heller ikke fortelle hvorfor Microsoft har valgt å rådføre seg med Qualcomm når de nå skal komme med sin første solide DirectX-oppdatering på fem år, men det virker umiddelbart egentlig ganske åpenbart.

Qualcomm er nemlig selskapet bak Snapdragon-brikkesettet som driver de fleste moderne Android-enheter. I denne inngår også grafikkprosessoren Adreno, som i utgangspunktet het ATI Imageon før det ble solgt av AMD for en del år siden. Stokker du om på bokstavene får du da også navnet «Radeon».

Når selskapet nå også er med på lanseringen av DirectX tyder det på at vi vil få se langt bedre støtte for DirectX på ARM-baserte enheter. Om dette vil gå på bekostning av bedre funksjoner for tradisjonelle spillmaskiner gjenstår å se, da de åpne konkurrentene til DirectX tross alt fungerer fint på mobile enheter. Dette føyer seg uansett inn i en pågående trend hvor spillgrafikk ser ut til å bli mer og mer mobil.

Nvidia satser også på mer mobil spillgrafikk:
Den nye Tegra K1-prosessoren har 192 CUDA-kjerner »

Kan måtte vente i enda lang tid

Uansett hva som skjer 20. mars kan det være en god stund til vi får se DirectX 12 i praksis. Da DirectX 11 ble avduket i 2008 skulle det nemlig gå mer enn ett år før vi fikk se det i en ferdigutviklet versjon.

Samtidig kom AMD for ikke så lenge siden på banen med en ny generasjon Radeon-kort med støtte for DirectX 11.2, og kunne ikke bekrefte overfor Hardware.no om dette vil utvides i nåværende generasjon. AMD satser jo også på sin egen DirectX-konkurrent.

Nvidias nye Maxwell-baserte skjermkort er også på full fart inn på markedet om dagen, uten at noe skulle tilsi at de får DirectX 12-støtte selv når disse kortene flyttes over på en mer avansert produksjonsprosess.

Uansett følger vi med – og kollegaene i Gamer.no vil være tilstede på GDC 2014, så vi vil bringe dere nyheten direkte når det skjer.

AMD-sjefene trodde ikke det kom noen ny DirectX-versjon:
– Nå blir det viktigere å satse på sine egne løsninger »

(Kilde: MSDN)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen