Dette er Microsofts mer kjente «utvidet virkelighet»-satsning, HoloLens.
Dette er Microsofts mer kjente «utvidet virkelighet»-satsning, HoloLens. (Bilde: Microsoft / NASA)

Microsoft med nytt utvidet virkelighet-prosjekt

Her er fokus på samhandling mellom flere brukere.

En av utfordringene med virtuell virkelighet, er at det gjerne blir en ganske ensom affære. Man kan riktignok samhandle med andre i den virtuelle verdenen, men i «virkeligheten» sitter man i sin egen boble, ute av stand til å forholde seg skikkelig til omgivelsene sine og menneskene i dem.

På dette området er det klart at utvidet virkelighet har et fortrinn, ettersom det ikke stenger omgivelsene ute, men gjør dem til en integrert del av opplevelsen.

Nytt forskningsprosjekt

Disse to har muligens noe spesielt på gang.
Disse to har muligens noe spesielt på gang. Foto: MIT Technology Review (skjermdump

Nå jobber forskere hos Microsoft med et prosjekt der de ser på måter folk kan dele opplevelser i den utvidede virkeligheten på. Det minner om HoloLens, men er et separat prosjekt som har fått navnet Comradre, og utvikles under ledelse av veteranen Jaron Lanier.

Et av målene skal være å bygge opp under fysisk kontakt med andre mennesker ved hjelp av visuelle effekter. Hos MIT Technology Review ser vi blant annet en animasjon som viser hvordan gnistene spruter når to mennesker tar hverandre i hånden.

Man har også kommet opp med et program for å visualisere matematiske ligninger, og et annet som lar brukere spille fløyte, og se lydbølgene visualiseres i rommet rundt seg.

Utfordrende oppgave

Det er ikke helt problemfritt å dele opplevelser i det utvidede rommet:

Jaron Lanier er også en fan av sjeldne musikkinstrumenter.
Jaron Lanier er også en fan av sjeldne musikkinstrumenter. Foto: Canticle, CC BY-SA 3.0

– Det kritiske aspektet med virtuell virkelighet for flere personer er at hver bruker må kunne spore alles bevegelser på en veldig nøyaktig måte, sier grunnleggeren av Stanford Universitys Virtual Human Interaction Lab, Jeremby Bailson, til MIT Technology Review.

Han legger til at han tror Jaron Lanier er «rett mann for jobben», ettersom han har tenkt på disse temaene siden åttitallet. Lanier grunnla VPL Research i 1985, et av første selskapene som utviklet og solgte VR-briller og -utstyr.

Han har også fått mye av æren for å ha popularisert begrepet «virtual reality».

Comradre-prosjektet er neppe ment for å lage et kommersielt produkt, men vi skal ikke se bort ifra at de lærdommene Microsoft henter fra prosjektet kan brukes i HoloLens og andre fremtidige produkter.

HoloLens ser forresten temmelig heftig ut »

(Kilde: MIT Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen