Microsoft-høringer åpner i EU

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Monopolsaken har sneket seg sakte men sikkert gjennom Europakommisjonen i løpet av mange år nå, og er nå i ferd med å avsluttes. Høringene som nå foregår i Brussel under ledelse av konkurranseministeren Mario Monti kan være Microsoft sin siste sjanse til å overtale EU om å legge vekk hele saken.

EU-kommisjonens anklager mot Microsoft skiller seg fra "Anti-trust"-saken i USA, der Microsoft til slutt inngikk et forlik og lovet å bedre seg, som handlet om integreringen av Internet Explorer. EU-saken handler først og fremst om integreringen av Microsoft Media Player i Windows og den hveder at MS brukte desktop-monopolet sitt for å komme inn i markedet for servere.

Klagene mot Microsoft kan deles inn i tre hovedpunkter:

  • Windows Media Player
    EU må bestemme om Microsoft bruke monopolet sitt ulovlig da selskapet integrerte WMP i Windows på bekostning av Real Networks og Apple QuickTime sine markedsandeler.
  • Serverprogramvare
    Har Microsoft designet serverprogramvaren sin til å virke bedre med Windows-desktopen enn konkurrentene hadde muligheter til? I så fall har de benyttet seg av monopolet sitt på desktopen for å komme inn i servermarkedet.
  • Windows XP
    Windows XP ble utgitt etter at anklagene i både USA og EU ble anlagt, og bevser i følge mange at Microsoft ikke viser tegn til å trappe ned integreringspolitikken sin.

EU-kommisjonen har allerede kommet med skarp kritikk av Microsoft sin opptreden. Hvis selskapet ikke klarer å overbevise om det motsatte, kan de bli ilagt strenge krav for å drive forretninger i EU-sonen - inkludert Norge. Valgene til kommisjonen rangerer fra å ilegge stive bøter til å kreve at Microsoft trekker programvare fra markedet og/eller endrer Windows-versjoner som selges i EU.

(Kilder: Reuters, EE Times)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen