Edge knuser Chrome i Microsofts egne batteritest
(Bilde: Microsoft / YouTube)

Edge knuser Chrome i Microsofts egne batteritest

Googles nettleser bruker utrolig mye strøm.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste av oss er klar over at det er forskjell på ting – inkludert nettlesere, selv om de på overflaten ser ganske så like ut.

Men at forskjellene kan være virkelig store, er noe vi nok ikke grunner for mye over når vi skal velge mellom Chrome, Firefox, Safari eller noen av de andre kandidatene. Og Microsofts Edge-nettleser tenker vi kanskje ikke på engang – kloke av skade som vi er etter årevis med påtvunget Internet Explorer.

Det er nok akkurat dette Microsoft ønsker å belyse litt når de i et blogginnlegg sammenligner effektiviteten mellom forskjellige nettlesere.

Da snakker vi altså om effektivitet i forhold til strømforbruk, ikke nødvendigvis hurtighet eller styrke. Men hvis du da er ute etter noe som kan holde din bærbare PC i gang så lenge som mulig, er det jo førstnevnte som virkelig teller.

I tillegg til Edge, benyttet Microsoft seg av Chrome, Firefox og Opera i sitt eget eksperiment. Opera ble etter hva vi kan forstå benyttet med den nye strømsparingsmodusen påslått i laboratorietestene.

Tre tester

Ifølge Microsoft satt de opp fire identiske Surface Booker med de forskjellige nettleserne og kjørte to forskjellige tester.

Foto: Microsoft

I den første testen ble datamaskinens totale strømforbruk målt under bruk, og her viste Microsoft Edge seg å være det klart beste alternativet.

Disse tallene ble underbygd ved at Microsoft hentet inn data fra millioner av aktive enheter med Windows 10, hvor da enheter som brukte Edge igjen gjorde det best – mens Chrome var verst. Her var ikke Opera med.

Den tredje og siste testen var videostrømming via nettleseren, og i videoen under kan jo selv se at datamaskinen som kjørte Edge ikke overraskende holdt lengst.

Ettersom eksperimentet er både utført og kontrollert av Microsoft, er det naturligvis bare på sin plass å ikke sluke resultatene helt uten en kritisk tanke. Men ettersom de rene testene relativt enkelt også kan utføres og etterprøves av andre, vil det være lite gjennomtenkt å pynte så altfor mye på resultatene.

Du skal i hvert fall ikke se bort fra at vi sikter mot en lignende test når det byr seg en mulighet.

Bruker du noen smarte utvidelser når du surfer?
Her er Tek-lesernes beste nettlesertillegg >>>

(Kilde: Windows Experience Blog)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen