Eksempel-hologram produsert av den nye prototypen, som ennå er på et tidlig utviklingsstadium.
Eksempel-hologram produsert av den nye prototypen, som ennå er på et tidlig utviklingsstadium. (Bilde: Microsoft/YouTube)

Microsoft har laget «solbriller» som kan vise ekte hologrammer

HoloLens-brillene var bare begynnelsen på Microsofts hologramsatsing.

Microsofts HoloLens-briller som kjent et ganske avansert stykke «utvidet virkelighet»-teknologi, men det viser seg at selskapet på ingen måter er ferdige med å videreutvikle teknologien. Nå har Microsoft presentert nye fremskritt på feltet.

Det teknologigiganten har avduket denne gangen er et par smidige, høyteknologiske briller som har omtrent samme formfaktor som vanlige solbriller, og som er i stand til å vise skikkelige, tredimensjonale hologrammer. 

De nye brillene, som riktignok ennå kun er en primitiv prototype, benytter det Microsoft kaller laserlys-interferens til å generere tredimensjonale hologrambilder nær øynene. I tillegg byr brillene på et knippe andre forbedringer av teknologien som skal gi en mer realistisk opplevelse.

Realistisk fokus og korrigering for synsfeil

Slik ser prototypen på brillene ut. Mye teknologi er pakket inn i et solbrille-format.
Slik ser prototypen på brillene ut. Mye teknologi er pakket inn i et solbrille-format. Foto: Microsoft/YouTube

Først og fremst har Microsoft utviklet et avansert fokussystem som legger til rette for full fokuskontroll helt ned på individuelt piksel-nivå, som innebærer svært realistisk og naturlig fokus på de projiserte bildene. 

Den nye prototypen skal også kunne levere høyoppløselige bilder av høy kvalitet tross det kompakte designet, samt bred synsvinkel, og i tillegg kan brillene korrigere for synsskavanker, slik at folk som trenger briller også kan få utbytte av teknologien. 

Brillene skal ellers være i stand til å korrigere optiske avbildningsfeil, kalt aberrasjon, ved hjelp av spesiallaget programvare, slik at selve optikken ikke trenger å være perfekt, noe som igjen sparer plass. Løsningen skal også være maskinvareeffektiv ved at bildekvaliteten vil være best der hvor brukeren til enhver tid ser, noe som oppnås gjennom øyesporing.

Ennå dreier det altså om en relativt enkel prototype, så det spørs når vi får se teknologien i aksjon i et forbrukerrettet produkt. Mer teknisk informasjon kan du finne på Microsofts forskningsblogg, og om du ønsker alle detaljene kan du studere selve forskningsdokumentet. Se også video under for en introduksjon.

Microsoft lanserer smarthøyttaler: Dette er den nye Google Home-utfordreren fra selskapet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen