Microsoft gjør det vanskeligere å installere alternativer til Windows på nye PC-er
(Bilde: Shutterstock)

Microsoft gjør det vanskeligere å installere alternativer til Windows på nye PC-er

Gjør Secure Boot obligatorisk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I forbindelse med en Microsoft-konferanse i Kina har det kommet frem nye opplysninger om det kommende operativsystemet fra programvaregiganten. Windows 10 vil ikke gi brukerne en mulighet til å droppe Secure Boot.

Secure Boot er en funksjon i UEFI som gjør at det bare er mulig å starte såkalte signerte boot-loadere. Hensikten er god som gull. Dette skal beskytte datamaskinen din mot mot virus og ondsinnet programvare som forsøker å snike seg inn før operativsystemet har startet opp.

Med Secure Boot aktivt sjekker UEFI signaturen  på alle programmer den blir bedt om å starte, inkludert OS-bootloaderen.

Ikke noe krav om å kunne deaktivere

For å få et klistremerke om at maskinvaren var designet for Windows 8 var det et krav fra Microsoft om Secure Boot. Men i tillegg var det også et krav om at det skulle være mulig å deaktivere denne funksjonaliteten, samt muligheten til å legge til sine egne signaturer og sertifikater. På denne måten kunne alle nyte godt av Secure Boot, dersom de ønsket det.

Når det gjelder Windows 10-maskinvare vil det være et krav om Secure Boot, og maskinvaren må sendes ut på markedet med Secure Boot aktivert. Fra Microsofts side er det ikke noe krav om at dette må kunne deaktiveres, dette er helt og holdent opp til maskinvareprodusenten.

Nå finnes det fungerende Linux-løsninger som benytter frigitte autorisasjonsnøkler fra Microsoft. Men da er du igjen låst til disse, og enkelte har blitt omtalt som litt trøblete.

Vi har tittet litt på nykommeren, og vi liker allerede Windows 10 godt »

(Kilde: Arstechnica)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen