Microsoft feiler i sikkerhetstest

Security Essentials overser en rekke trusler og når ikke opp i sertifisering.

Microsoft har tidligere gjort det meget godt med sin Security Essentials. Sikkerhetspakken har vært gratis, sikker og brukervennlig. Nesten for godt til å være sant.

Nå har programpakken fått seg en ripe i lakken, etter at den mistet sertifiseringen sin hos AV TEST labs. AV TEST labs er en frittstående organisasjon som driver med både IT-sikkerhet og antivirusforskning. Blant testene de gjør er en egen sertifisering for ulike former for sikkerhetsprogrammer.

AV TEST labs mener at Security Essentials er fremdeles ekstremt brukervennlig, du merker knapt at programmet kjører i bakgrunnen. I forbindelse med testen som ble utført fikk Security Essentials 5,5 av 6 poeng. Grunnen til at de mistet et halvt poeng var at et av de uskyldige programmene på testmaskinen ble merket som ondsinnet.

Oppdager ikke truslene

Der Security Essentials faller igjennom er på zero-day-sårbarheter. Begrepet «zero-day» beskriver en svakhet som ikke har vært oppdaget av utviklerne tidligere, og ikke har hatt tid til å tette det før angripere utnytter det. Angrepet skjer altså på «dag null» – samme dag som utviklerne blir bevisste på feilen.

Misbruk av disse svakhetene ble bare oppdaget i 69 prosent av tilfellene. Ellers i bransjen er snittet på 89 prosent. Total poengsum for beskyttelsesverdien endte da på beskjedne 1,5 av 6 poeng.

Det siste stedet programvaren virkelig feilet var på å rette opp kritiske systemendringer grunnet ondsinnet programvare. Ellers gikk det relativt greit å fjerne ondsinnet kode så snart den ble funnet. Her endte sikkerhetsprogrammet fra Microsoft på 3,5 av 6 poeng.

Microsoft er ikke bekymret

Microsoft på sin side er ikke veldig bekymret. Ole Tom Seierstad, Chief Security Advisor i Microsoft, kan fortelle oss at Microsoft har de sertifiseringene de anser som viktige i orden. Han har notert seg at de ikke kom gjennom hos AV TEST labs denne gangen, uten at Microsoft vil sette himmel og jord i bevegelse av den grunn.

Misbruk av zero day-sårbarheter er ifølge Seierstad forsvinnende lite vanlig i hverdagen, faktisk nede på 0,12 prosent av tilfellene. I de aller fleste tilfellene er det brukeren selv som har gjort noe dumt, nærmere bestemt i 44,8 prosent av tilfellene.

Hva bruker du? Er det Security Essentials som gjelder, eller sverger du til en annen løsning? Diskuter gjerne i forumet.

(Kilde: AV TEST labs, via VR-Zone)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen