Det er ikke kjent hvilken programvare anklagene omfatter, men de stammer fra noen år tilbake. Bilder er fra Windows Vista ble annonsert i juli 2005.
Det er ikke kjent hvilken programvare anklagene omfatter, men de stammer fra noen år tilbake. Bilder er fra Windows Vista ble annonsert i juli 2005. (Bilde: Microsoft)

Microsoft etterforskes for mulig korrupsjon

Kan ha bestukket myndighetene i flere land.

Amerikanske myndigheter undersøker nå forholdet mellom Microsoft og flere av selskapets partnere. Disse skal ha bestukket myndighetspersoner i en rekke land, i bytte mot at det offentlige kjøpte programvarelisenser, skriver Wall Street Journal (WSJ).

Bakgrunnen for etterforskningen, som gjennomføres av advokater fra det amerikanske justisdepartementet og det føderale verdipapirtilsynet SEC, skal ifølge avisen være påstander fra en tidligere Microsoft-representant i Kina. I tillegg skal selskapets forhold til sine partnere i Romania og Italia gås etter i sømmene.

Skulle få i land avtaler

Den tidligere Microsoft-representanten avsluttet sitt samarbeid med Microsoft i 2008, og var på et tidspunkt også involvert i en arbeidskonflikt med selskapet før den tid, ifølge sentrale kilder til WSJ.

Denne tipseren jobbet med å dra i land nye avtaler i Kina, og påsto at vedkommende hadde fått instruks om å tilby kinesiske myndighetspersoner penger i bytte mot at de signerte kontrakter om å kjøpe programvare.

En liknende sak, hvor forhandlere skal ha tilbydt bestikkelser for å sikre avtaler med Romanias kommunikasjonsdepartement, inngår også i etterforskningen. Det samme gjelder en sak hvor «kundelojalitetsrepresenanter» skal ha gitt kostbare gaver og reiser til italienske innkjøpsansvarlige, i bytte mot offentlige avtaler.

Har vært tatt opp internt

Det er de samme påstandene som nå fører til en offentlig etterforskning, som førte til at Microsoft fikk et eksternt advokatselskap til å gjennomføre en egen granskning i 2010. Ifølge andre kilder til WSJ, fremkom det ingenting klanderverdig i denne granskningen.

Selskapet fortalte i fjor at de hade om lag 640 000 partnerselskaper på verdensbasis. John Frank, direktør for Microsofts juridiske avdeling, forteller WSJ at de har en stab på mer enn 170 personer som kun arbeider med å sørge for at regler overholdes.

– Som alle store selskaper som opererer rundt om i verden, får vi nå og da anklager om potensielle regelbrudd fra ansatte eller forretningspartnere, forteller han til WSJ, og legger til at de samarbeider helt og holdent med myndighetene.

WSJ skriver at talspersoner for de etterforskende myndighetene ikke har ønsket å kommentere saken.

(Kilde: Wall Street Journal via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen