Micro Four-Thirds får fisheye

Det første fisheye-objektivet til Micro Four-Thirds (mFT) har sett dagens lys, og det dreier seg om Panasonic Lumix G Fisheye 8mm F/3.5.

Dette er det første fisheye-objektivet som er spesifikt laget for mFT, så selv om man ved hjelp av overganger har kunnet benytte slike objektiver på mFT-kameraer en stund allerede, er dette i høyeste grad en nyhet.

Brennvidden blir 8 mm, som navnet mer enn antyder, noe som tilsvarer utsnittet man får ved 16 mm på såkalt fullformat. Dette er god vidvinkel i seg selv, men det er ikke derfor mman kjøper seg et fisheye-objektiv. Dette er nemlig et spesialobjektiv som har begrenset bruksverdi som vanlig hverdagsoptikk, men det det duger til er det ingen annen måte å gjøre det på og få like gode resultater, og ene og alene av den grunn er det mange som kjøper seg et fisheyeobjektiv. Og de er ikke nødvendigvis billige, som dette eksempelet viser.

Panasonic Lumix G Fisheye 8mm F/3.5 på sin side er heldigvis ikke fullt så ekstrem, men i forhold til det meste av "vanlig" optikk er den ekstrem nok. Ikke blenderen, som er på småbeskjedne f/3.5, men bildevinkelen. Målt diagonalt i bildet er den på 180 grader! Det sier seg selv at et frontelement som dette ikke er noe man enkelt og greit setter filter på, så må man bruke filtre må de være av gelatintypen og legges på i andre enden.

Pris og tilgejengelighet her til lands er ennå ukjent, men basert på den britiske prisen på £730 anslår vi en veiledende norsk pris på rundt syv tusen kroner.

Les også: Guide: Systemkamera med og uten speil

Les også: Nikkor med øyne i nakken

Les også: Test: Panasonic GH1

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen