Michael Clayton

Annonsør­innhold
Les hele saken »

”Michael Clayton” er Tony Gilroys første forsøk som regissør. Fra før har han stort sett holdt seg til manusarbeide, og det er nærmest uforklarlig at dette er samme mann som fra før av står bak manusene til de tre filmene om Jason Bourne. ”Michael Clayton” er nemlig slik Jason Bourne burde ha vært. Selv om dette er en annen type film er premisset det samme – det handler om én mann og hans søken etter identitet. Men mens Jason Bourne dupper på vannoverflaten gjør ”Michael Clayton” et dypdykk i et komplisert menneskesinn. Mysteriet er bunnløst, og det gjør Gilroys velregisserte thriller til en av årets store overraskelser.

Når Arthur Edens flipper ut, er det tid for å rydde opp.
Når Arthur Edens flipper ut, er det tid for å rydde opp.

Velstående vaktmester

George Clooney spiller Michael Clayton, skilt og far til 11 år gamle Henry. Arbeidet til Clayton går ut på å være en slags ”fixer” for Kenner, Bach & Ledeen, et av de mektigste advokatkontorene i New York. Clayton tar jobben med å ordne opp i ”forefallende arbeide”: måtte det være viktige klienters utsvevende privatliv eller annet som trenger smøring. Han har skapt seg sin egen nisje, han har godt betalt, og tingene går ganske bra, helt til det en dag klikker for kollegaen Arthur Edens (Tom Wilkinson).

Edens har brukt de siste fem årene på å forsvare selskapet U/North. Selskapet er en av verdens største produsenter av plantevernmidler, og de mange rettssakene de utsettes for er en viktig inntektskilde for det mektige advokatkontoret Clayton jobber for. En dag får Edens tak i et dokument som forteller ham at U/North er skyldige i hundrevis av dødsfall. Edens ser advokatkontorenes eksklusive tregulv smuldre under ham og Clayton får i oppdrag å fikse problemet.

Mystisk thriller

Michael Clayton kan uten problemer sees som en tradisjonell og velkomponert thriller. Her er det spennende actionfylte sekvenser iblandet intriger, drama og politikk. Det kritiske blikket rettes mot advokatpraksisen og mot storkonsernenes grådighet. Dette hadde vært en god film, men ”Michael Clayton” er mer enn det.

Gåten Michael Clayton.
Gåten Michael Clayton.

Noen ganger når alt står stille får man følelsen av at verden rommer noe mer enn det vi ser. Nettopp denne følelsen fanger filmen mesterlig. Det er aldri uttalt, men filmen sår frø som vokser innvendig lenge etter at filmen er slutt. U/Norths reklamefilmer gir en følelse av dommedag, mens Claytons personlige forandringer peker mot en slags frelse. Og hva med Edens? Er han egentlig så gal som alle skal ha det til?

I midten av dette står Clooney og gjør sin livs rolle. Vi så det i den selvregisserte ”Good Night, And Good Luck”, men her har både mannens talenter og grålige hår slått ut i full blomst. Clooneys nærvær er monumental. Hvem vet, kanskje både Tilda Swinton, Sydney Pollack og Tom Wilkinson spiller godt, men når Clooney ruver over dem er det vanskelig å få øye på dem der i skyggen. Det lukter selvfølgelig oscarnominasjon lang vei.

Konklusjon

Den gale superadvokaten Arthur Edens oppsummerer godt når han sier:”One day you meet someone, and they are like a lens and you see the world through them, and nothing ever becomes the same again.” Nå er kanskje ikke “Michael Clayton” en film som kommer til å snu ditt eget personlige univers på hodet, men filmen har unektelig sin helt spesielle miks av spenning og mystikk. Med hjelp fra flere av Hollywoods storprodusenter og en Clooney i sitt livs form har debutregissør Tony Gilroys laget høstens store filmoverraskelse.

Michael Clayton

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen