DUELL: Med disse ser du lyset

Duell Metz 52 AF-1 mot Sigma EF 610 DG Super

(Bilde: Montage: Akam.no, Istockphoto)

Med disse ser du lyset

Vi ser nærmere på to kraftige blitser som ikke koster skjorta.

Introduksjon

Velkommen til duellen! I denne serien tar vi for oss to produkter som kjemper om å bli det beste kjøpet. I dagens duell er det to blitser som blir satt opp mot hverandre. Hvem vinner? Hils på Metz Mecablitz 52 AF-1 digital og Sigma EF-610 DG Super.

I disse artiklene skal vi ta for oss produkter som vi ikke vanligvis får testet på annen måte. Vi tar i all hovedsak for oss en liste over punkter som er viktige for produkter i denne kategorien, og kårer en vinner i hvert av dem. Denne gangen er det følgende aspekter vi vurderer:

  • Blitsstyrke
  • Spredning og zoom
  • Størrelse og vekt
  • Byggekvalitet
  • Justeringsmuligheter
  • Betjening
  • Funksjoner

Les også: OMTALE: Sirui T-2205X og Induro CT014

Den første utfordreren i dag er modellen fra METZ. 52 AF-1 digital ble lansert på Photokina i høst, og er verdens første blits med trykkfølsom skjerm. Utfordreren fra Sigma er ikke fullt så ny på markedet, men kan skilte med å være Sigmas toppmodell blant blitsene. Begge modellene retter seg mot den samme kundegruppen, men har litt forskjellig ytelse, pris og funksjoner.

Metz Mecablitz 52 AF-1 digital er verdens første blits med trykkfølsom skjerm.
Metz Mecablitz 52 AF-1 digital er verdens første blits med trykkfølsom skjerm.
Sigma EF 610 DG Super er Sigmas toppmodell.
Sigma EF 610 DG Super er Sigmas toppmodell.

Blitsstyrke


Som det fremkommer av navnet på modellnavnet har modellen fra Metz et ledetall på 52 meter ved ISO 100 og 105 mm brennvidde. Dette er et ganske høyt tall, og en slik blits er kraftig nok til å kunne gi nok lys både ved direkte og ikke minst indirekte belysning.

Modellen fra Sigma er imidlertid utstyrt med et ledetall på 61 meter ved ISO 100 og 105 mm brennvidde, som er vesentlig kraftigere enn modellen fra Metz. Det gjør blitsen i stand til å lyse opp motiver som er lengre unna, i tillegg til at man har større valgmulighet når det kommer til indirekte belysning.

Vinner på dette punktet: Sigma

Les også: NETTMØTE: Unngå ringblits som pesten!

Spredning og zoom


Blitsen fra Metz har en zoom som strekker seg fra 24 mm til 105 mm, omregnet til 35 mm format. I tillegg er blitsen utstyrt med en vidvinkelreflektor tilsvarende 12 mm på fullformat. Begge blitsene har motorisert zoom som gjør at blitshodet følger brennvidden på objektivet. Sigmas modell har også samme zoomområde som modellen fra Metz, men vidvinkelreflektoren klarer bare 17 mm som største vidvinkel.

Vinner på dette punktet: Metz

Størrelse og vekt


Modellen fra Metz er nett og fin, og måler 73 (bredde) x 194 (høyde) x 90 mm (dybde). Blitsen har en grei vekt, og veier 346 gram. Sigmas modell er har målene 77 (bredde) x 139 (høyde) x 117 mm (dybde), og veier 315 gram. Dette er målene oppgitt av produsentene uten batterier, men vi er usikre på om de ytre målene stemmer helt. I praksis ser blitsene relativt like ut, og de fysiske forskjellene på blitsene er ikke nok til skille dem fra hverandre.

Både med og uten bærevesken tar blitsene liten plass, og når de fysiske forskjellene er så små er det vanskelig å foretrekke den ene modellen fremfor den andre.

Vinner på dette punktet: Uavgjort

Sigma til høyre, Metz til venstre.
Sigma til høyre, Metz til venstre.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Les også: GUIDE: Slik bruker du det naturlige lyset

Byggekvalitet og robusthet


Begge modellene fremstår som relativt solide. Det er imidlertid et par ting som skiller dem fra hverandre. Modellen fra Metz har en trykkfølsom skjerm som strategisk nok er felt litt ned på baksiden. Dette gjør at den er mindre utsatt for riper. Den er passe tung med batteriene i, og er bygget i et vanlig plastmateriale som tåler små riper ganske bra.

EF-610 DG Super fra Sigma har et ganske gammeldags utseende, og ser nesten ut som om den kommer rett fra 80-tallet. Den har skarpe, harde kanter overalt, som står i god kontrast til byggematerialet. Blitsen er bygget i plast, men er bekledd med et matt, gummilignende stoff som lett får fettmerker når man holder blitsen. Knappene på baksiden har god motstand, og vil nok kanskje være enklere å betjene enn dagens duellkonkurrent på en kald vinterdag. Allikevel er det modellen fra Metz som gir det beste helhetsinntrykket.

Vinner på dette punktet: Metz

Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Er du spent på hvem som vinner? Les videre på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen