Meteorologisk Institutt

Et ukjent antall petabyte – altså millioner av gigabyte – med værdata er lagret hos Meteorologisk Institutt. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Se serverparken de bruker for å regne ut ekstremværet

En hær av sensorer mater maskinene med data.

Hardware.no/Oslo: Hvis vi sier «Meteorologisk Institutt» er det godt mulig tankene dine straks flyr avsted til værmeldingen på NRK,  eller kanskje en gammel slager av en sang. I virkeligheten omfatter dog instituttet mye mer, fra satelitter til værballonger, til 80 ansatte IT-medarbeidere som stort sett benytter åpen kildekode – fra Ubuntu til Varnish.

Å overvåke, forske på og melde været har nemlig blitt en ganske avansert IT-jobb, og det er også en tjeneste som behøves for mye viktigere ting enn å finne ut om det blir grillvær på lørdag. Men hva er det som gjør alle meteorologene i Oslo i stand til å forutse været i hele landet?

Det måtte vi finne ut av, så vi stakk opp til hovedkvarteret for instituttet på Blindern, midt mellom Forskningsparken og Universitetet i Oslo. Selv om det sitter meteorologer og værforskere rundt omkring i hele landet, er det nemlig her mesteparten av datakraften er sentrert – trodde i alle fall vi.

Tusenvis av parallelle jobber

Så snart vi kommer i tale med IT-staben bak meteorologene viser det seg dog at de virkelig heftige tungregnemaskinene befinner seg på helt andre steder enn i Oslo. Den kraftigste ligger faktisk hos NTNU i Trondheim – uten at det er til hinder for statsmeteorologenes arbeid. De har nemlig et digert, automatisk system som holder orden i sakene, og flytter data til riktig regnesentral i korrekt rekkefølge.

– Det styrer dataflyten og sørger for at data som kommer inn blir prosessert. Det tar for seg både radardata, satelittdata og observasjoner, og drøyt 2000 forskjellige jobber og skript i systemet sikrer at alt går som det skal, forklarer senioringeniør Siri Spjelkavik hos Meteorologisk Institutt.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen