Messenger-virus herjer fortsatt
Teknofil

Messenger-virus herjer fortsatt

Windows Live Messenger har mange brukere som benytter tjenesten for å kommunisere med venner og bekjente. Kriminelle har for lengst funnet ut at dette også er et nyttig verktøy for å spre ondsinnet programvare.

Sender meldinger automatisk
For en stund siden dukket det opp et eget såkalt Messenger-virus. Brukere av tjenesten opplevde plutselig at venner de hadde i sitt nettverk sendte dem meldinger med merkelige lenker og filer. For eksempel meldinger som antyder at de har funnet morsomme bilder av deg på nett. Slike lenker er det ofte fristende å klikke seg inn på. Vennene på sin side var slett ikke klar over at meldingene ble sendt ut.


Kriminelle utnytter tjenesten
Microsoft kom kjapt på banen og forklarte at det her er snakk om kriminelle som utnytter tjenesten både for å spre spam og ondsinnet programvare. De advarer sterkt mot at publikum klikker på lenker de får tilsendt som de er utrygge på. Samtidig har de ikke maktet å stanse problemet. Fortsatt dukker det stadig opp nye personer som har blitt infisert av "viruset". Men hvordan blir du i utgangspunktet infisert?

- Problemet oppstår når brukere logger seg inn med sin Windows Live ID på sider som ikke er autorisert av Microsoft. Typisk for å sjekke hvem som har blokket deg på Messenger, se noen spesielt spennende bilder eller lignende. Denne siden kan så benytte seg av passordet og brukernavnet til å sende uønskede meldinger til brukerens kontaktliste. Dette oppleves som oftest i form av spam eller støtende beskjeder, forklarer ansvarlig for Windows Live i Norge, Kristine Bjørnstad til Teknofil.


Det er mange tjenester som kommer med fristende tilbud om å la deg sjekke hvem som har blokkert deg fra sin Messenger-konto eller som tilbyr fristende ekstraapplikasjoner. Til gjengjeld må du gi fra deg brukernavn og passord til din konto, noe som Microsoft altså fraråder på det sterkeste.

Messenger kan scanne mottatte filer
Microsoft har på sin side etterhvert fått på plass mye sikkerhet for å beskytte sine brukere. I de siste versjonene av chatteklienten blir det stadig advart mot å klikke på ukjente lenker, men i tillegg har tjenesten også en innebygd antivirusmodus som nok kan være lurt for mange å skru på. Denne tjenesten finner du ved å klikke i menylinjen på "verktøy" og deretter "alternativer". Du vil så få opp en rekke innstillingsalternativer. Hvis du her klikker på "filoverføring" så vil du få mulighet til å koble chatklienten opp mot ditt eget antivirusprogram eller Microsoft sin egen tjeneste Windows Live Onecare. Ifølge Windows selv vil denne gi deg god sikkerhet mens du benytter Windows Live.


Hvordan blir du kvitt problemet?
Men dette hjelper selvfølgelig ikke den som allerede er rammet og som opplever at Messenger sender ut meldinger helt på egen hånd. Å sende ut meldingen "See my latest nude pics!" med en tilhørende lenke kan være ekstra kjedelig om du har kollegaer eller sjefen selv i nettverket.

Ifølge Bjørnstad hos Microsoft må du gå inn på account.live.com og rett og slett bytte passord for å bli kvitt problemet. Det nye passordet kan det da være smart å passe godt på.

Husk på følgende
Følgende tre prinsipper kan altså være smart å ha i mente når du benytter Windows Live Messenger eller også andre sosiale tjenester på nett.

1. Ikke logg deg på med brukernavn og passord på en side som ikke er autorisert av selskapet bak tjenesten.

2. Ikke åpne linker du får tilsendt hvis du er i tvil om innholdet.

3. Skift passord hvis uhellet er ute, og hold passord og brukernavn hemmelig.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen